LRT Laluan Kelana Jaya dijangka pulih dalam 3 hari

26

25 MEI: Perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya dijangka pulih sepenuhnya dalam tempoh tiga hari, selepas semua kerja pembersihan dan pemulihan selesai.

Sehubungan itu, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) menempatkan kakitangan operasi di setiap platform stesen di antara Stesen Pasar Seni sehingga Stesen Ampang Park untuk memantau dan membantu memudahkan pergerakan penumpang.

“Prasarana juga telah mengambil langkah proaktif dengan menjalankan kerja-kerja sanitasi di Stesen KLCC serta di kawasan sekitarnya bagi mencegah penularan wabak COVID-19.

“Prasarana kesal dengan kejadian yang berlaku, dan akan terus memantau perkembangan penumpang yang terbabit dalam insiden malam tadi serta memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak berkuasa berhubung insiden berkenaan,” menurut kenyataan itu.

Katanya, pengguna perkhidmatan Rapid KL boleh merancang perjalanan mereka dengan lebih mudah, menggunakan aplikasi ‘PULSE’ yang boleh dimuat turun melalui melalui ‘Google Play Store’ atau ‘Apple App Store’.

Disebabkan kemalangan tersebut, perkhidmatan tren hanya menggunakan satu landasan, namun LRT Laluan Kelana Jaya beroperasi seperti biasa bermula jam 6 pagi tadi dengan disokong perkhidmatan bas perantara percuma.

Prasarana, berkata dengan kekerapan tren setiap 10 minit pada waktu puncak dan 30 minit pada waktu lain serta pengurangan kapasiti kepada 50 peratus susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0, penumpang dijangka perlu menunggu dengan lebih lama sedikit daripada biasa.

Terdahulu media melaporkan sekurang-kurangnya 47 penumpang dilaporkan cedera parah, manakala 166 penumpang dilaporkan mengalami luka ringan dalam perlanggaran dua tren LRT, masing-masing dari arah Gombak dan Kelana Jaya.

Kedua-dua tren dilaporkan bertembung kira-kira jam 8.45 malam di antara stesen Kampung Baru dan KLCC.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.