Isu vaksin: Doktor pakar mohon maaf pada media

102

25 MEI: Pakar Perunding Perubatan dan Pakar Nefrologi Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah yang sebelum ini mendakwa pihak media tidak memainkan peranan menulis kebaikan vaksin kepada rakyat, tampil memohon maaf kepada setiap pengamal bidang itu yang terguris dengan kenyataannya.

Menerusi ciapannya di Twitter berhubung permohonan maaf itu, beliau turut meminta semua pihak mengetepikan perbezaan demi negara.

“Salam semua. Saya rasa mungkin ramai keliru bagaimana nak hubungi Kementerian Kesihatan (KKM). Ini caranya. Kita perbetulkan ya.

“Kepada setiap pengamal media, saya mohon maaf sekiranya kenyataan saya mengguris perasaan mana-mana individu.

“Mari kita ketepikan perbezaa kita untuk negara. Saling membantu,” ciapnya, hari ini.

Dr Rafidah menerusi media sosial itu, didakwa turut mempersoalkan peranan media dalam menunjukkan kebaikan vaksin kepada rakyat dan bukannya melaporkan cerita artis tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

“Media mana? Tolong tunjukkan kebaikan vaksin kepada rakyat. Tak payahlah cerita artis langgar SOP.

“Pedulikan mereka ini. Gantikanlah program tidak berilmiah dengan yang boleh mempengaruhi minda masyarakat kita ke arah membuat keputusan lebih betul. Lebihkan,” katanya.

Sementara itu, KKM berkata, pihaknya akan memanggil Dr Rafidah bagi mendapatkan penjelasan lanjut bagi memastikan perkara sama tidak berulang.

“Kenyataan Dr Rafidah bukanlah kenyataan rasmi KKM dan pihak KKM akan memanggil Dr Rafidah untuk mendapatkan penjelasan lanjut bagi memastikan perkara sebegìni tidak berulang.

“KKM sangat menghargai peranan media yang banyak membantu kementerian menangani COVID-19, justeru sebarang kesulitan yang timbul amat dikesali,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.