Tak mustahil 800 Kes Sehari jika rakyat terus abaikan SOP

12

24 MEI: Kerajaan Negeri Kelantan tidak menolak kemungkinan kes COVID-19 di negeri itu bakal mencecah angka 700 hingga 800 kes sehari jika rakyat Kelantan masih bersikap degil dan enggan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Exco Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Negeri, Dr Izani Husin berkata, perkara itu tidak mustahil kerana kes harian masih mencatatkan lebih 600 kes dan kadar kebolehjangkitan (Rt) yang tinggi.

Apa yang menyedihkan, menurut beliau, apabila rakyat tidak mendengar pendapat ahli ulama, mufti dan pakar perubatan berkait dengan amaran COVID-19 yang semakin membimbangkan. 

“Sebaliknya orang ramai lebih selesa mengikut pandangan sendiri. Kita tidak nampak yang angka kes akan turun sehari dua ini.

“Ini kerana SOP kita gagal, baik peniaga, masjid, kedai, rakyat semua sekali; seolah-olah Covid-19 tidak wujud dan berjangkit,” katanya kepada media ketika ditemui di pejabatnya di Kompleks Darul Naim, Kota Bahru, Kelantan, hari ini. 

Dalam pada itu, Izani memberitahu sebagai contoh apa yang berlaku di Kampung Pauh Lima di Bachok apabila nasihat tidak diendahkan oleh orang ramai supaya menghadkan penggunaan masjid.

Beliau yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijang itu berkata penduduk terus berkumpul dengan tidak ikut SOP dan akhirnya satu kampung positif COVID-19.

“Begitu juga dengan apa yang berlaku di kawasan Kepulauan Tumpat, apabila ada pihak yang sanggup lari daripada Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dan sebarkan virus itu, kesannya satu kampung dijangkiti. 

“Kerajaan negeri merayu kepada rakyat Kelantan supaya patuh kepada SOP dengan mengamalkan kuarantin kendiri di rumah masing-masing dan hanya keluar apabila perlu sahaja.

“Jika kuarantin kendiri terus diamalkan kelak jangkitan Covid-19 berjaya diturunkan di negara ini,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.