Neelofa, suami beri keterangan isu tidak pakai pelitup muka

25

24 MEI: Selebriti popular, Noor Neelofa Mohd Noor dan suaminya Haris Ismail atau PU Riz hari ini memberi keterangan hampir sejam kepada polis kerana kantoi tidak memakai pelitup muka ketika perbicaraan di Mahkamah Majistret Seremban, Rabu lalu.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Mohd Said Ibrahim berkata, polis memanggil Neelofa ke IPD Seremban hari ini untuk memberikan keterangan berhubung siasatan berkaitan pemakaian pelitup muka.

Beliau berkata, Neelofa tiba bersama suaminya pada jam lebih kurang 10.10 pagi.

“Beliau hadir bersama suaminya dan dua peguam. Keterangan diambil bermula jam 10.20 pagi dan selesai pada 11.30 pagi.

“Sepanjang proses siasatan dijalankan Neelofa memberikan kerjasama yang baik dan mematuhi SOP COVID-19 yang ditetapkan,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Neelofa, 32, tiba bersama PU Riz, 26, pada jam 10 pagi dengan menaiki BWM berwarna biru dan berada selama kira-kira sejam di IPD berkenaan.

Dia tampil bersama suaminya, PU Riz di IPD Seremban bagi memberi keterangan berkaitan tindakan yang mengenakan niqab tanpa memakai pelitup muka seperti mana diwajibkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Kesalahan itu didakwa dilakukannya ketika hadir pada prosiding di Mahkamah Majistret Seremban, Khamis lalu, bagi berhadapan pertuduhan gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dengan berada di sebuah premis menjual karpet di Nilai 3, Nilai, dekat sini, pada 2 Mei lalu.

Jumaat lalu, Mohd Said dalam satu kenyataan berkata, pihaknya membuka satu kertas siasatan terhadap Neelofa yang mengenakan niqab tanpa memakai pelitup muka seperti mana diwajibkan oleh KKM.

Menurutnya, kertas siasatan itu dibuka susulan berita di sebuah portal yang tular memaparkan Neelofa tidak memakai pelitup muka ketika hadir ke Mahkamah Majistret Seremban.

Katanya, polis menerima satu laporan mengenai tindakan Neelofa tidak mematuhi SOP berkaitan pemakaian pelitup muka.

Sementara itu Neelofa ketika ditemui pemberita menjelaskan beliau sudah memberi kerjasama kepada polis.

“Saya sudah beri kerjasama kepada pihak polis.” Itu jawapan ringkas diberikan Neelofa yang ditemui ketika hadir di Ibu IPD Seremban, pagi ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.