‘Dine in’ dalam kereta tidak dibenarkan

88

24 MEI: Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Aidi Ismail, memberi amaran keras akan mengambil tindakan tegas terhadap premis makanan yang menyediakan layanan ‘dine-in’ di dalam kereta kerana perbuatan itu melanggar prosedur operasi standard (SOP).

Aidi berkata, tindakan kompaun boleh dikenakan ke atas pengusaha premis yang menyediakan layanan sedemikian.

“Pengusaha premis makanan dinasihatkan supaya menghentikan layanan ‘dine-in’ di dalam kenderaan.

“Menghantar makanan secara hidangan kepada pelanggan untuk makan di dalam kenderaan mereka atau kenderaan yang disediakan oleh premis adalah tidak mematuhi SOP, yang mana hanya membenarkan bawa pulang,” katanya mengulas mengenai tindakan pengusaha premis makanan yang menyediakan layanan ‘dine-in’ di dalam kereta.

Aidi berkata biarpuan inisiatif itu mendapat sambutan namun ia menggalakkan daripada orang ramai selepas larangan untuk makan di dalam premis dikuatkuasakan.

Aidi berkata, setakat ini, sebuah premis makanan di Miri dikompaun pada Jumaat lalu kerana menyediakan layanan sedemikian.

Menjelas lanjut, beliau berkata, tindakan itu adalah melanggar SOP kerana hanya ‘take away’ dibenarkan.

Bagaimanapun, katanya, sekiranya pelanggan membeli (take away) dan makan di dalam kenderaan mereka sendiri, ia tidak menjadi kesalahan.

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) sebelum ini memutuskan tidak membenarkan restoran, kedai makan, bistro, kafe, gerai makanan dan minuman beroperasi secara ‘dine-in’ (makan di kedai).

Aktiviti pembekalan dan penjualan makanan hanya dibenarkan secara bawa pulang, pandu lalu atau penghantaran saja.

Ia adalah sebahagian daripada syarat SOP yang diperketatkan bagi mengawal penularan COVID-19 yang membimbangkan di negeri ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.