SKMM nafi arah PDRM rampas telefon bimbit Syed Saddiq

41

23 MEI: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menafikan tuduhan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, bahawa pihaknya mengarahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) merampas telefon bimbit beliau.

Jabatan Komunikasi Korporat SKMM, berkata Suruhanjaya itu tidak mengeluarkan arahan untuk PDRM merampas bahan bukti diperlukan dalam melengkapkan siasatan pihak berkuasa berkenaan.

Katanya, SKMM selaku agensi teknikal dalam membantu siasatan PDRM, menjalankan kerjasama dengan pihak berkuasa tempatan itu yang bukan berbentuk arahan.

“Sebaliknya SKMM memberi bantuan dan syor teknikal, sesuai dengan keperluan siasatan, secara telus tanpa agenda terlindung, termasuk agenda politik.

“SKMM juga menafikan wujudnya ‘unit khas’ dalam SKMM untuk tujuan politik, gangguan politik, kempen sabotaj dan lain-lain, seperti didakwa Syed Saddiq dalam kenyataan beliau.

“Bagi makluman, SKMM berperanan untuk mengawal selia peraturan industri berdasarkan kuasa termaktub dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia 1998 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, susulan organisasi suruhanjaya ini dibentuk bersesuaian dengan peranan kawal selia dilaksanakannya,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Menurut kenyataan itu, SKMM turut menjemput Syed Saddiq hadir ke pejabat suruhanjaya berkenaan bagi membolehkan beliau mendapatkan penerangan penuh mengenai peranan dan carta organisasinya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.