Siak Meninggal Dunia Dalam Klinik Disyaki Positif COVID-19 

49

23 MEI: Seorang siak masjid di sebuah masjid di Bayan Lepas Pulau Pinang dipercayai meninggal dunia akibat jangkitan wabak COVID-19 di sebuah klinik di daerah sama, semalam.

Warga emas yang berusia 67 tahun itu difahamkan meninggal dunia selepas rebah ketika hendak mendapatkan rawatan di klinik tersebut kerana disyaki dirinya dijangkiti demam. 

Sepasukan petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang lengkap dengan pakaian perlindungan bergegas ke klinik berkenaan untuk membawa jenazahnya ke Hospital Pulau Pinang.

Susulan itu, pengurusan Masjid Al-Hidayah menerusi kenyataan menegaskan masjid berkenaan akan ditutup bermula 23 Mei sehingga tempoh yang akan diberitahu kelak.

“Pihak pengurusan masjid juga menasihatkan ahli kariah yang mempunyai kontak rapat dengan Allahyarham supaya bersedia untuk melakukan ujian calitan COVID-19,” katanya. 

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintendan AA Anbalagan ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan menjelaskan ujian swab kedua akan dijalankan bagi mengesahkan sama ada mangsa dijangkiti COVID-19 atau tidak.

“Seperti yang disarankan pihak pengurusan masjid, kita berharap jemaah yang lain terutamanya yang ada kontak rapat dengan siak masjid berkenaan untuk membuat ujian saringan 

“Justeru saya ingin mengingatkan semua masyarakat agar sentiasa patuh dan ikut pada SOP yang telah ditetapkan bagi mengekang penularan COVID-19,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.