Laksana Moratorium, Pengurangan Bil Buat PKS- Armada

15

22 MEI: Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) mencadangkan agar kerajaan memberikan moratorium dan pengurangan bayaran bil elektrik kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang terkesan dengan keputusan pelaksanaan ketat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Exconya, Muhammad Farhan Abdul Rahim berkata, kebanyakan peniaga yang sudah bertahan semasa PKP 1.0 kini sudah tidak mampu menanggung sewa yang tinggi dengan nilai jualan tidak memberangsangkan.

Menurut beliau, pemberian moratorium kepada pemilik premis perniagaan perlu diberikan tanpa syarat yang ketat dalam usaha menyelamatkan golongan PKS.

MUHAMMAD FARHAN

“Satu masalah yang timbul semasa mula-mula moratorium diberikan adalah pemilik premis enggan mengambil moratorium tersebut atas alasan perlu membayar faedah atas moratorium tersebut.

“Pemberian moratorium oleh pihak bank kepada pemilik premis perlulah dipermudahkan dan perlunya satu saranan keras dari kerajaan. 

“Ini bagi memastikan pemilik premis memberikan pelepasan sewa atau sekurangnya pengurangan bulanan,” katanya menerusi kenyataan di Facebook miliknya, hari ini. 

Dalam pada itu, Muhammad Farhan mencadangkan agar kerajaan melaksanakan pengurangan bayaran bil Tenaga Nasional Berhad (TNB). 

“Penstrukturan semula bayaran ansuran dengan kadar yang mampu dijelaskan peniaga untuk satu tempoh masa pemulihan ekonomi juga perlu dilaksanakan bagi mengurangkan bebanan mereka. 

“Langkah proaktif juga perlu diambil oleh kerajaan negeri dengan memberi diskaun bagi kegunaan air di premis perniagaan serta pengurangan bayaran lesen perniagaan oleh pihak berkuasa tempatan,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.