TNB tawar pelan bayaran mudah selama enam bulan

145

21 MEI: Pengguna domestik yang mempunyai tunggakan bil elektrik kurang enam bulan dari 1 Januari hingga 31 Mac 2021 boleh menarik nafas lega apabila kerajaan bersetuju supaya tiada pemotongan bekalan elektrik.

Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah, berkata
pengguna domestik juga ditawarkan Pelan Bayaran Mudah selama 6 bulan mulai 1 Januari sehingga 30 Jun 2021 bagi membantu menguruskan bil elektrik mereka.

“Inisiatif ini diperkenalkan bagi membantu mengurangkan beban kos sara hidup rakyat berikutan penularan pandemik COVID19di negara ini.

“Mengambil kira keperluan untuk meneruskan usaha membantu rakyat dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini, kerajaan dengan kerjasama Tenaga Nasional Berhad akan memastikan tiada pemotongan bekalan elektrik dilaksanakan di kediaman yang mempunyai tunggakan tidak melebihi 6 bulan sehingga 30 Jun 2021,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Shamsul Anuar berkata TNB juga sedia membantu pengguna domestik menguruskan pembayaran bil elektrik mereka, dengan melanjutkan Pelan Bayaran Mudah yang  dilanjutkan sehingga 31 Disember 2021. 

“Melalui pelaksanaan inisiatif ini, adalah dianggarkan seramai 6.96 juta pengguna
domestik di Semenanjung Malaysia memperoleh manfaat tersebut.

“Kerajaan berharap inisiatif ini akan dapat membantu memelihara kesejahteraan hidup rakyat dalam keadaan ekonomi yang mencabar pada masa ini,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.