Pendaftaran vaksin Sinopharm dibenar dan dialu-alukan-KJ

57

21 MEI: Usaha beberapa pihak di negara ini yang cuba mendaftarkan vaksin Sinopharm dihasilkan syarikat dari China, sememangnya dibenarkan dan dialu-alukan kerajaan.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin yang mengesahkan usaha itu, berkata kerajaan bersikap terbuka kepada mana-mana pihak mempunyai keupayaan dan maklumat data klinikal untuk mendaftarkan Sinopharm dengan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

“China ada vaksin lain sebagai contoh vaksin Sinopharm dan sekarang ini ada beberapa pihak tempatan ingin mendaftarkan vaksin ini.

“Kita terbuka kepada mana-mana pihak yang mempunyai keupayaan dan maklumat data klinikal untuk mendaftarkan vaksin Sinopharm dengan NPRA.

“Itu boleh dan siapa-siapa yang lain mahu cuba bawa masuk vaksin terbabit boleh daftar dengan NPRA,” katanya menerusi muat naik di Facebook, semalam sebagai menjawab persoalan dilontarkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai kaedah pembelian vaksin COVID-19.

Khairy berkata, setiap individu atau syarikat tempatan perlu mempunyai pemegang pendaftaran produk tempatan individu atau syarikat tempatan untuk pembelian vaksin dengan membuat permohonan daripada NPRA.

Jelasnya, bagi vaksin Sinovac, pemegang pendaftaran produk tempatan adalah syarikat Pharmaniaga yang dimiliki Lembaga Tabung Angkatan Tentera, iaitu syarikat milik kerajaan.

Katanya, justeru adalah tidak benar bahawa pembelian vaksin tidak perlu melalui satu entiti sahaja.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.