Neelofa, suami mengaku tidak bersalah langgar SOP PKPB

49

20 MEI: Pasangan selebriti terkenal, Noor Neelofa Mohd. Noor dan suaminya, Muhammad Haris Mohd. Ismail atau PU Riz, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan melanggar SOP Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Mahkamah Majistret 2 Seremban, Negeri Sembilan, hari ini.

Neelofa menghadapi satu pertuduhan manakala PU Riz, dua pertuduhan di bawah Peraturan-Peraturan – Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam 

Kawasan Tempatan Jangkitan) (Kawalan Pergerakan Pemulihan) (No. 3) (Pindaan) (No. 16) 2021 (2) 2021.

Neelofa menghadapi pertuduhan kerana gagal mematuhi SOP PKPB kerana gagal membuat imbasan menggunakan aplikasi MySejahtera atau menulis kehadirannya secara manual di sebuah kedai permaidani di Nilai 3, kira-kira 4 petang, pada 2 Mei lalu.

Pu Riz pula menghadapi dua pertuduhan iaitu gagal mengimbas aplikasi MySejahtera dan tidak memakai pelitup muka di tempat awam di lokasi sama.

Bagaimanapun, Neelofa dan PU Riz tidak mengaku bersalah atas semua pertuduhan dibacakan terhadap mereka di hadapan Majistret Mahyun Yusoff dan diminta dibicarakan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Aling, memohon mahkamah mengenakan ikat jamin RM10,000 ke atas Neelofa dan RM20,000 ke atas Pu Riz.

Bagaimanapun, peguam Neelofa dan Pu Riz iaitu Haresh Mahadevan menegaskan kes berkenaan sepatutnya tiada bon jamin kerana ia bukan kes jenayah

Selepas mendengar hujah kedua-duanya belah pihak mahkamah memerintahkan Neelofa membayar jaminan RM5,000 manakala PU Riz pula dikehendaki membayar RM10,000 bagi dua pertuduhan dihadapinya.

Mahkamah juga menetapkan 4 Jun 2021 tarikh sebutan semula kes dan penyerahan dokumen.

Pada 4 Mei lalu, Neelofa dan Muhammad Haris dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Nilai bagi memberi keterangan selama empat jam berkaitan penularan gambar dan video mereka berada di sebuah premis menjual permaidani di Pusat Perniagaan Nilai 3 pada 2 Mei 2021.

Turut diambil keterangan ialah pemilik premis serta pembantu kedai karpet tersebut.

Neelofa menjadi bualan hangat netizen selepas didakwa merentas negeri ke Nilai 3, Negeri Sembilan untuk membeli karpet dan netizen mempersoalkan bagaimana dia boleh nerentas negeri semata-mata untuk membeli barang perhiasan rumah.

Perkara tersebut mula menjadi bualan selepas Neelofa memuat naik sekeping foto dan video di akaun Instagram miliknya yang memaparkan dia dan suami berada di sebuah kedai karpet.

Dalam video yang dikongsi juga, dia dilihat merakam seorang pekerja dan turut mempromosikan kedai tersebut yang terletak di Nilai 3, di Negeri Sembilan

Get real time updates directly on you device, subscribe now.