Kes meningkat bukti kerajaan Selangor gagal kawal pandemik

116

20 MEI: Walaupun Selangor merupakan salah sebuah negeri termaju dengan memilik kemudahan asas yang terbaik dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang serba lengkap dan mewah namun gagal dalam mengawal pandemik ini sehingga mengancam keselamatan rakyatnya. 

Kekecewaan itu diluahkan oleh Muafakat Nasional (MN) Selangor menerusi kenyataan bersama Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor, Tan Sri Noh Omar. 

Mereka berkata kerajaan Negeri Selangor di bawah pemerintahan Pakatan Harapan (PH) dilihat lebih cenderung berpolitik dengan menuding jari dan menyalahkan kerajaan Persekutuan

“Sedangkan, menurut kedua-dua pemimpin itu, PH sepatunya berkerjasama rapat dengan kerajaan Persekutuan dan menggerakkan semua kemudahan dan sumber negeri yang ada demi menghadapi pandemik ini

“MN Selangor merakamkan kebimbangan terhadap meningkatnya kes jangkitan Covid 19 dalam negara khasnya di negeri Selangor. Angka 2,251 kes baru di negeri Selangor sahaja pada 19 Mei 2021, iaitu rekod tertinggi dalam negara membuktikan betapa lemahnya pengurusan kerajaan negeri Selangor di bawah PH. 

“Malah antara Pasukan Petugas Khas Menangani Covid-19 Selangor (STFC) dan Menteri Besar Selangor sendiri pun kelihatan mengeluarkan kenyataan yang bercanggah sesama sendiri lantaran ghairah “bermain politik”,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Justeru itu, MN Selangor menyeru kerajaan negeri agar lebih fokus dan bertanggungjawab selain berkerjasama sepenuhnya dengan kerajaan Persekutuan agar penularan wabak ini dapat diuruskan dengan lebih baik dan rakyat negeri Selangor dapat keluar dari kepompong kebimbangan ini. 

“MN Selangor juga merayu agar rakyat negeri ini mematuhi dan mengamalkan sepenuhnya SOP yang diperkenalkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara dan KKM dan sentiasa mengamalkan norma baru dengan harapan Allah SWT membantu kita keluar dari krisis yang cukup membimbangkan ini, “katanya. 

Dalam pada itu, menerusi kenyataan bersama, tindakan salah seorang pemimpin PH Selangor dari DAP yang menganggap keprihatinan negara terhadap perjuangan rakyat Palestin sebagai tindakan yang “bodoh” sangat dikesali. 

Ahmad Yunus dan Noh menegaskan sesungguhnya tindakan tersebut mencerminkan kepada rakyat betapa tiada akhlak dan biadapnya mereka ini yang sewajarnya ditolak rakyat dimasa depan.

“Semua pihak sepatutnya mengenepikan perbezaan dalam membela kesengsaraan yang ditanggung rakyat Palestin ini samada di Tebing Barat mahupun di Gaza dengan bersatu berdiri sebagai rakyat Malaysia yang prihatin dan bermaruah. 

“Tindakan tidak berperikemanusiaan regim haram Israel terhadap rakyat Palestin sehingga mengakibatkan kemusnahan hartabenda dan kehilangan nyawa bermula dari penghujung Ramadhan lalu sehinggalah ke hari ini cukup dikesali,” katanya. 

Justeru itu, MN Selangor mendesak kerajaan Malaysia agar bertindak lebih agresif terhadap regim berkenaan bersama negara-negera Islam lain.

“Segala bentuk bantuan dan pertolongan perlulah disalurkan segera ke bumi Palestin untuk meringankan kesengsaraan rakyatnya selain membantu membangunkan semula tanahair mereka yang hampir musnah dikerjakan oleh regim haram itu,”katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.