Israel guna ayat Quran halalkan pengeboman di Genting Gaza

64

20 MEI: Israel dilihat membangkitkan kemarahan 1.8 bilion umat Islam apabila memetik ayat suci al-Quran bagi menjustifikasikan pengebomannya di Genting Gaza.

Tindakan melampau rejim Zionis itu dapat dilihat di akaun Twitter berbahasa Arab yang berkongsi foto kemusnahan di kawasan yang dikepung di samping petikan daripada Surah al-Fil.

Difahamkan, akaun Twitter itu milik Kementerian Luar Negeri Israel.

Sebelum ini, jurucakap Kementerian Pertahanan Israel, Avichay Adraee sering menggunakan petikan daripada kitab sudi al-Quran dalam setiap ciapannya di platform media sosial itu.

Sementara itu, ulama terkenal, Dr Yasir Qadhi berkata ini merupakan satu tindakan yang biadap seolah-olah Israel juga menghina kitab panduan Umat Islam

“Akaun Twitter rasmi Arab di negara apartied Israel baru sahaja berkongsi ayat-ayat al-Quran dari Surah al-Fīl.

“Ini adalah ejekan ke atas al-Quran dan kehidupan manusia,” katanya. 

Ciapan biadab itu turut mendapat kecaman dan cemuhan netizen yang menganggap rejim Zionis sengaja memburukkan lagi konflik Israel-Palestin.

“Tidak ada yang lebih keji daripada halaman Twitter Arab Israel menggunakan ayat al-Quran untuk mengejek pengeboman yang mereka lakukan di Gaza.

“Ayat-ayat kitab suci kami bukanlah sesuatu yang anda gunakan untuk menjustifikasikan tindakan hina anda,” kata beberapa netizen.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.