Guan Eng minta maaf pasal derma 2 juta vaksin

79

20 MEI: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng hari ini meminta maaf berhubung kenyataannya mendakwa Putrajaya menghalang tawaran sumbangan dua juta dos vaksin Covid-19 kepada Pulau Pinang.

Guan Eng yang juga bekas Menteri Kewangan berkata beliau memohon maaf selepas pendedahan dibuat Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin semalam.

Khairy dalam kenyataannya mendedahkan bahawa besar kemungkinan janji seorang penderma yang mahu menyumbangkan 2 juta dos vaksin Sinovac kepada Pulau Pinang adalah palsu kerana syarikat terbabit sebenarnya tidak wujud.

Sebelum ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow dan Guan Eng mendakwa Kementerian Kesihatan (KKM) menghalang Pulau Pinang mendapatkan vaksin itu daripada seorang penderma beralamat di Kota Kinabalu, Sabah.

“Jika apa yang dikatakan Khairy itu benar, maka saya akan minta maaf supaya kita boleh menumpukan perhatian terhadap perkara penting mendapatkan vaksin untuk rakyat.

“Sama ada syarikat itu wujud atau tidak adalah perkara tidak berapa penting, dan sepatutnya tidak mengalih perhatian daripada dua isu utama Kerajaan Persekutuan memberikan kelulusan segera kepada semua kerajaan negeri untuk membeli vaksin atau mendapatkan sumbangan vaksin.

“Tidak salah untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin bagi melindungi diri rakyat melalui apa saja cara yang dibenarkan,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
 
Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, sebelum ini KKM dengan tegas mengatakan “tidak” terhadap “tawaran” vaksin itu, sebulan selepas Chow menulis surat kepada KKM Februari lalu.

“Ketika KKM menolak tawaran untuk penderma vaksin, tidak ada disebutkan status syarikat itu sebagai syarikat palsu,” katanya.

Menurut Chow, Ketua Setiausaha KKM, Datuk Mohd Shafiq Abdullah menulis surat kepadanya menyatakan negeri itu tidak perlu mempertimbangkan sumbangan vaksin tersebut kerana Kerajaan Persekutuan telah merangka dan melaksanakan PICK.

Guan Eng berkata, pemberian vaksin harus diagihkan ke negeri supaya lebih ramai orang dapat divaksin.

“Kerajaan Pulau Pinang telah menyuarakan kesediaannya menjadi perantara bagi memberikan vaksin percuma kepada petugas barisan hadapan dan golongan berisiko tinggi serta mereka yang mampu mendapatkan vaksin.

“Mengapa harus ada monopoli vaksin oleh sebuah syarikat saja, apabila agihan kuasa dapat meningkatkan kadar vaksinasi?

“Lebih masuk akal untuk membiarkan mereka yang mampu membayar, membeli vaksin dengan kos mereka sendiri kerana ini akan menjadikan lebih banyak vaksin tersedia untuk diberikan secara percuma kepada orang lain,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.