Bekas pesakit COVID-19 masih berdepan simptom susulan

255

19 MEI: Walaupun individu dijangkiti COVID-19 sudah sembuh, mereka masih berdepan simptom susulan kesan pandemik itu terhadap kesihatan diri.

Simptom susulan dikenali sebagai simptom COVID-19 berpanjangan atau ‘Long COVID-19‘ itu perlu diberikan penelitian kerana akan memberi kesan kepada kesihatan individu, jika tidak menerima rawatan sewajarnya.

Pakar Mikrobiologi Klinikal Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Prof Madya Dr Nurul Azmawati Mohamed, berkata simptom sama dialami seperti ketika pesakit dijangkiti COVID-19 itu boleh berpanjangan sehingga empat minggu selepas individu terbabit pulih.

“Long COVID-19 adalah keadaan seseorang masih mengalami gejala COVID-19 walaupun sudah pulih.

“Gejala ini adakala berpanjangan sehingga empat minggu yang lebih kurang sama dengan simptom jangkitan COVID-19,” katanya ketika temubual menerusi program AWANI Pagi, hari ini.

Dr Nurul berkata, simptom Long COVID-19 yang kerap dilaporkan adalah kelesuan dan keletihan, termasuk batuk.

Katanya, simptom itu juga tidak terbatas kepada sistem pernafasan, malah mengganggu sistem lain kesihatan mental yang boleh mengakibatkan kesukaran fokus, bercelaru, keresahan dan sukar untuk tidur.

Jelasnya, antara simptom lain pula adalah sakit otot dan sendi, selain ganggu bahagian usus yang boleh menyebabkan cirit birit serta muntah.

“Pengetahuan lebih jelas mengenai simptom ini dapat memastikan individu dirawat dengan cepat supaya tidak terus menjejaskan kesihatan mereka,” katanya.

Selain itu, Dr Nurul berkata, pengambilan vaksin COVID-19 adalah penting bagi setiap bekas pesakit COVID-19 supaya antibodi mereka bertahan lebih lama menentang pandemik terbabit.

“Biarpun kajian menunjukkan seseorang bekas pesakit COVID-19 boleh bertahan terhadap virus selama enam bulan, pengambilan vaksin akan memanjangkan dan meningkatkan imuniti badan mereka untuk mencegah jangkitan serta mengurangkan simptom kronik,” jelasnya.

“Pendedahan mengenai ‘Long COVID-19’ ini perlu disebarluaskan supaya bekas pesakit dapat memantau perkembangan kesihatan mereka,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.