Dakwa segera dalang Himpunan Kerajaan Gagal di mahkamah

34

18 MEI: Polis Diraja Malaysia (PDRM) diharapkan agar segera membawa suspek ke muka pengadilan jika benar wujudnya dalang yang merancang himpunan ‘kerajaan gagal’ di Batu Pahat baru-baru ini. 

Setiausaha Perikatan Nasional (PN) Johor, Datuk Dr Sahruddin Jamal berkata pihaknya akan menyerahkan siasatan sepenuhnya kepada polis untuk melakukan tindakan lanjut 

Justeru, beliau berharap agar siasatan terperinci dan teliti dapat dilakukan bagi mengenal pasti individu yang menjadi dalang himpunan berkenaan.

“Tindakan polis menahan 20 individu terbabit sebelum ini bertujuan mengambil keterangan dan membantu siasatan. Berilah ruang sepenuhnya kepada pihak polis menyiasat. 

“Saya berasa kesal kerana insiden itu tidak sepatutnya terjadi ketika umat Islam menyambut Aidilfitri, ditambah negara baru sahaja menyambut Hari Belia Negara 2021,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Dalam pada itu, beliau yang juga merupakan Setiausaha Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Johor memaklumkan, kerajaan sentiasa mengiktiraf peranan dan sumbangan belia dalam segala aspek termasuk ekonomi, pendidikan, sosial dan politik.

Menurut beliau, kerajaan sama sekali tidak pernah menghalang atau menyekat kebebasan bersuara rakyat termasuk anak muda tetapi tidak perlu menimbulkan provokasi melampau dan mengganggu ketenteraman awam.

“Manfaatkan kebijakan yang dimiliki untuk bersama-sama membantu kerajaan dalam merencanakan pelbagai perancangan dan tindakan yang dapat menyelesaikan isu melibatkan masyarakat di lapangan. 

“Kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin sentiasa komited bagi memastikan setiap agenda dan dasar memberi penumpuan terhadap pemulihan ekonomi negara dan kemaslahatan rakyat,” katanya. 

Khamis lalu, klip video dan gambar himpunan membabitkan pembakaran suar dan kain rentang ‘kerajaan gagal’ di Parit Raja, Batu Pahat, tular di media sosial yang setakat ini 20 individu yang dipercayai terlibat telah ditahan pihak polis. 

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Ismail Dollah, berkata individu ditahan berumur antara 16 sehingga 28 tahun merupakan penduduk setempat.

Beliau berkata, siasatan kejadian itu dijalankan di bawah Seksyen 144, 269, 505(b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 8 Akta Bahan Letupan, Peraturan 17(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021 (Akta 342) serta Seksyen 48 Akta Pengangkutan Jalan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.