Remaja lelaki buat provokasi Palestin ditahan polis

311

18 MEI: Remaja lelaki yang mempersoalkan penentangan rakyat negara ini terhadap serangan udara Israel ke atas Gaza, ditahan polis Sarawak, malam tadi.

Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Aidi Ismail, berkata remaja yang juga pemilik akaun Facebook ‘Meofisherman’ itu menerusi video dimuat naik di media sosialnya, turut mencabar dan membuat provokasi sehingga rumah keluarganya di Taman Sukma, Kuching diserbu orang ramai serta memukulnya, malam semalam.

Katanya, remaja berusia 18 tahun itu ditahan bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi.

“Kita sudah mendapatkan perintah reman terhadapnya selama empat hari, sehingga 22 Mei,” katanya kepada media tempatan, hari ini.

Menerusi hantaran video itu, remaja terbabit tanpa menyembunyikan identitinya mencetuskan kebencian apabila mempersoalkan sokongan umat Islam terhadap Palestin dan mendakwa mereka yang berbuat demikian tidak cukup ilmu.

Selain itu, Aidi berkata pihaknya turut memandang serius insiden lebih 15 individu berkumpul beramai-ramai dan melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di rumah keluarga remaja itu.

Ada di antara mereka, katanya, dikesan tidak menggunakan pelitup muka dan gagal melakukan penjarakan fizikal.

“Bagi kesalahan ini, pihak polis sudah membuka satu kertas siasatan di bawah Peraturan 17 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPPPB) 2021 kerana terkesan melakukan aktiviti terlarang melebihi lima orang berkumpul beramai-ramai.

“Orang ramai juga dinasihatkan tidak mengambil tindakan sendiri dan melulu dalam kes seperti ini,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.