Kereta api laju Indonesia beroperasi tahun depan

67

18 MEI: Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi) mengumumkan perkhidmatan kereta api laju di Pulau Jawa dijangka mula beroperasi tahun depan.

Jokowi dalam cicipan di twitter [email protected] hari ini berkata, pembangunan projek kereta api laju serba canggih dari Jakarta ke Bandung itu kini telah mencapai 73 peratus dan dijangka beroperasi pada akhir tahun 2022.

Projek yang dibangunkan syarikat PT Kereta Cepat Indonesia China (KCIC) bermula 2019 itu melibatkan kos sebanyak AS$6.071 bilion (Rp88.4 trilion) dan bakal menjadi projek kereta api laju pertama di Asia Tenggara.

Indonesia menggunakan model kereta api peluru CR400AF yang diperoleh daripada CRRC di mana ia mampu bergerak dalam kelajuan maksimum 400 km/j disebabkan penggunaan jarak lebar landasan (track gauge) 1,435 mm.

“Rangkaian KCJB (kereta api cepat Jakarta-Bandung) bermula dari stesen Halim di Jakarta dan berakhir di Stesen Teggaluar, Bandung dengan jarak 142.3 kilometer (km) dan tempoh perjalanan 46 minit,” kata Jokowi.

Jika menaiki perkhidmatan kereta api biasa perjalanan Jakarta ke Bandung memakan masa tiga jam.

Jokowi yang dipetik media tempatan berkata, projek kereta api laju fasa kedua yang menghubungkan Jakarta ke Surabaya sejauh 700km dijangka siap pada 2025.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.