Dana #Aid4Palestin Diserah sepenuhnya kepada rakyat Palestin

171

18 MEI : Sekretariat #Aid4Palestin melahirkan kesyukuran apabila perancangan mengumpul dana menerusi tabung Aid4Palestin bagi membantu Palestin dan rakyatnya berjalan lancar serta mencapai sasaran ditetapkan.

Pengerusinya, Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, pihaknya percaya lebih ramai lagi sumbangan akan diterima dari rakyat Malaysia.

Beliau berkata, tiga badan bukan kerajaan (NGO) utama gabungan Aid4Palestin iaitu Yayasan Amal Malaysia, Muslim Care Malaysia dan Cakna Palestin turut diberi amanah untuk mengumpulkan segala bentuk sumbangan daripada NGO gabungan lain.

“Sehingga semalam, lebih 100 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) bersetuju bersama bersolidariti dengan Palestin melalui Aid4Palestin dan kesemua sumbangan terkumpul akan diserahkan terus kepada NGO yang berwibawa serta dipercayai di Palestin.

“Antaranya melalui Nadir An-Nuri dari Cinta Gaza Malaysia yang sememangnya dikenali ramai dan banyak membantu serta membuat kerja-kerja amal di Palestin selain beliau sendiri bermastautin di Palestin,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Dalam pada itu, Muhammad Khalil menjelaskan jumlah sumbangan tersebut akan diserahkan sepenuhnya tanpa diambil sebarang komisen oleh NGO-NGO tersebut demi mengelakkan syak wasangka. 

“Ini kerana perkara tersebut tidak akan dapat dimanipulasi oleh sesetengah yang suka mengambil kesempatan untuk memburukkan nama NGO-NGO terbabit mahupun Malaysia, pemimpin dan rakyatnya.

” Satu jawatankuasa audit oleh akauntan bertauliah turut dilantik bagi memastikan ketelusan sumbangan yang disampaikan nanti,” katanya. 

Jelas Muhammad Khalil, sumbangan diterima akan difokuskan kepada tiga aspek utama iaitu pendidikan, kebajikan dan kesihatan yang mana ketika ini ketiga-tiga aspek tersebut menjadi keperluan utama rakyat Palestin terutamanya di Semenanjung Gaza.

“Jumlah sumbangan terkumpul sehingga tengah malam semalam diterima Aid4Palestin seperti yang tercatat di laman rasmi Facebook Aid4Palestin adalah berjumlah RM1, 311, 116.

“Besarlah harapan agar setiap rakyat Malaysia dapat menyumbang untuk membantu Palestin dan rakyatnya demi masa depan mereka.

“Semoga segala sumbangan kita akan diberikan ganjaran dan pahala oleh ALLAH SWT dan seterusnya akan memberi manfaat kepada Palestin dan warganya,”katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.