Dr Noor Hisham bimbang kes COVID-19 naik lebih cepat

49

18 MEI: Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, melahirkan kebimbangan mengenai penularan varian baharu virus SARS-CoV-2 di dalam komuniti terutamanya beberapa Variant of Concern (VOC) di Malaysia.

Dr Noor Hisham berkata pihaknya menjangkakan berlaku lonjakan bilangan kes harian COVID-19 seperti yang telah berlaku di luar negara.

Beliau berkata ini kerana varian VOC berkenaan dikaitkan dengan kadar penularan yang lebih cepat dengan kadar kematian yang lebih tinggi. 

“Selain daripada meningkatkan kapasiti sistem perkhidmatan kesihatan negara, KKM ingin menyarankan supaya orang ramai melakukan kawalan pergerakan kendiri terutama dalam tempoh PKP bagi memutuskan rantaian jangkitan COVID-19 di negara kita. Ianya bermula dengan diri kita sendiri.

“Kawalan pergerakan kendiri ini boleh dilakukan dengan duduk sahaja di rumah, tidak keluar dari rumah jika tiada keperluan penting dan mematuhi segala prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan terutama sekiranya perlu keluar rumah atas apa-apa urusan penting,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata majikan juga digalakkan untuk memberi kebenaran kepada pekerja untuk bekerja dari rumah (BDR) dan mengehadkan bilangan pekerja yang hadir ke pejabat pada satu-satu masa. 

“Orang ramai juga dinasihatkan sentiasa menjaga penjarakan fizikal, memakai pelitup muka, dan kerap cuci tangan dengan sabun atau hand sanitizer; elakkan daripada menyertai sebarang aktiviti yang berisiko untuk terdedah dengan orang ramai.

“Kita juga perlu menggelakkan daripada menerima tetamu di rumah, optimakan penggunaan teknologi komunikasi untuk kekal berhubung dengan sahabat dan saudara-mara,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.