Israel Angkuh, Biadap Ugut  Bunuh Keluarga Hamas-ABIM

52

18 MEI: Tindakan Israel yang mengisytiharkan untuk memburu dan membunuh seluruh anggota Hamas dilihat  biadab dan angkuh kerana sengaja mempromosikan keganasan serta jenayah perang ke seluruh dunia.

Justeru, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, pihaknya mengecam sekeras-kerasnya tindakan berkenaan yang dilihat sebagai usaha terancang rejim Zionis. 

Menurut beliau, taktik jahat ini dilakukan semata-mata untuk menormalisasi terrorisme dalam peradaban manusia sejagat yang berpaksikan ideologi perkauman Zionis.

“Rejim Israel juga sanggup mencabuli kedaulatan negara-negara dunia seperti mana yang dilakukan ke atas negara Palestin yang diiktiraf di sisi undang-undang antarabangsa.

“Ini dilakukan bertujuan memenuhi keserakahan syahwat Zionisme semata-mata,” tegasnya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Sehubungan itu, Muhammad Faisal menggesa masyarakat antarabangsa untuk sama-sama bangkit dalam mempertahankan kedaulatan negara masing-masing.

“Ini penting bagi memastikan kita tidak tunduk dengan agenda keganasan Israel demi memelihara keamanan malah hak asasi sejagat.

“Tindakan ini juga secara tidak langsung akan membuka mata seluruh dunia untuk terus mengecam keangkuhan mereka sebagai solidariti untuk memelihara kemakmuran dunia,” katanya.

Pada Selasa lalu, tentera Israel telah menyerang 130 sasaran ketenteraan di Gaza dan mendakwa berjaya membunuh 15 anggota Hamas dan Jihad Islam selepas pejuang Palestin melancarkan serangan roket ke arah Israel.

Kementerian Kesihatan Gaza melaporkan seramai 198 orang terbunuh – termasuk 58 kanak-kanak dan 1,300 cedera dalam tujuh hari pengeboman oleh Israel, berakhir pada waktu tengah hari waktu tempatan.

Israel pula melaporkan 10 orang terbunuh dan ratusan lagi cedera akibat serangan roket Palestin yang dilancarkan dari Gaza, kata Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) PBB.

Berdasarkan pada laporan jumlah korban rakyat Palestin, pihak kemanusiaan itu mengatakan lebih daripada 42,000 orang yang meminta perlindungan di 50 sekolah di seluruh Gaza yang dikendalikan oleh agensi PBB untuk pelarian Palestin yang dikenali sebagai UNRWA. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.