OIC perlu lebih tegas desak PBB, negara kuasa besar

17

17 MEI: Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) perlu lebih proaktif, dinamik dan tegas dalam mendesak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) serta negara-negara berkuasa besar untuk bersama-sama menyelesaikan kemelut perang antara Israel dan Palestin.

Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air, Senator Datuk Dr Ahmad Masrizal Muhammad, negara-negara berkuasa besar itu adalah seperti Amerika Syarikat, Eropah dan Rusia.

Katanya, OIC perlu berupaya berdepan dengan PBB dalam membawa aspirasi kebajikan umat Islam sejagat, terutama Palestin.

“PBB sebagai pihak berkecuali dan berautoriti wajar melakukan intervensi serta menyelamatkan bumi Palestin daripada sebarang tindakan kekejaman Israel,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Ahmad Masrizal berkata, enam cadangan dikemukakan Malaysia kepada OIC pada sesi mesyuarat Majlis Keselamatan PBB, semalam adalah cukup bernas dan konstruktif.

“Cadangan kerajaan Malaysia adalah satu bentuk gesaan serius yang tidak boleh dipandang ringan OIC.

“Dalam mendepani kemelut isu dua negara berkenaan, negara Islam di seluruh dunia amat bergantung harap kepada keberkesanan peranan OIC,” katanya.

Beliau berkata, cadangan itu juga dilihat sebagai gabung jalin antara dua pendekatan, iaitu politik dan rundingan diplomasi.

“Saya yakin sekiranya pendekatan ini dapat dilaksanakan dan didokong masyarakat antarabangsa, terutama kuasa besar Barat yang menjadi Ahli Tetap Majlis Keselamatan PBB, ketegangan antara dua negara berkenaan pasti akan dapat diselesaikan.

“Sesungguhnya, Palestin mempunyai hak untuk hidup dengan aman dan tenteram seperti bangsa lain di dunia, sebagaimana terkandung di dalam Artikel Ke 3 (Hak Asasi Manusia) Mesyuarat Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) di Paris pada tahun 1948,” katanya.

Semalam, Malaysia menerusi Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein membentangkan enam cadangan untuk OIC bagi menangani keganasan pencerobohan dan pendudukan kuasa Israel di Palestin ketika ini.

Pada sesi mesyuarat itu, Malaysia mencadangan semua negara anggota OIC perlu bersatu dalam menyokong pahit getir rakyat Palestin berdepan konflik penindasan terkini di tangan Israel kerana tanpa kesatuan itu, umat Islam akan goyah dan gagal memenuhi tujuan penubuhan organisasi berkenaan.

Selain itu, Malaysia mencadangkan OIC perlu menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), membetulkan kesilapannya dan menggalas tanggungjawab dalam mengekalkan keamanan serta keselamatan

Malaysia turut mencadangkan bagi memastikan keselamatan rakyat Palestin, OIC perlu menggesa PBB memberi perlindungan antarabangsa terhadap wilayah diduduki Palestin kerana akan menghalang keganasan berterusan, selain pelanggaran hak asasi manusia di kawasan itu.

Bagi cadangan keempat, Malaysia menggesa masyarakat antarabangsa, terutama negara anggota OIC, bersungguh-sungguh menggunakan semua saluran perundangan, politik dan ekonomi untuk memberi tekanan terhadap Israel.

Hishammuddin turut mencadangkan negara anggota OIC perlu menggesa masyarakat sivil di seluruh dunia terus mendesak kebertanggungjawaban dan memberi penekanan kepada pelanggaran undang-undang antarabangsa, termasuk undang-undang kemanusiaan dan hak asasi manusia antarabangsa di wilayah diduduki Palestin.

Manakala, cadangan terakhir dikemukakan Malaysia adalah menggesa komuniti antarabangsa terus mencari penyelesaian berpanjangan terhadap konflik berkenaan, selain bertindak segera bagi menangani punca konflik itu dan seterusnya kembali ke meja perundingan untuk mengakhiri penjarahan Israel.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.