Khabar Angin Kerajaan Sabah Bertukar Propaganda Politik

40

17 MEI : Dakwaan kononnya akan berlaku peralihan kuasa di negeri Sabah hanyalah satu propaganda politik semata-mata yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab. 

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata khabar angin itu sengaja ditimbulkan bagi merosakkan perpaduan yang utuh dalam kalangan parti-parti yang mendokong kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Bagaimanapun, saya ingin tegaskan kerajaan GRS stabil dan kami juga tidak mahu mengambil perhatian sangat terhadap isu ini kerana apa yang penting bagi kami adalah membangunkan negeri Sabah.

HAJIJI

“Saya tidak tahu apa niat sebenar pihak yang menyebarkan khabar angin ini tetapi saya melihat ia lebih bertujuan untuk mengganggu perpaduan di kalangan parti dalam GRS,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas melawat mangsa kebakaran Kampung Meruntum di pusat pemindahan sementara (PPS) di PPR Serigai, Putatan, Sabah, hari ini. 

Dalam pada itu, Hajiji yang merupakan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah memberitahu dakwaan itu kini bukan lagi satu isu kerana Setiausaha Agung PBS, Joniston Bangkuai telah menafikannya.

“Lebih baik kita tumpukan untuk membangunkan negeri ini kerana rakyat telah memberi mandat kepada kita pada Pilihan Raya Negeri (PRN) lalu,” katanya.

Terdahulu, tular satu kenyataan di media sosial bahawa Warisan yang mempunyai 29 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah yang mendakwa kononnya akan bersatu dengan parti tempatan iaitu PBS dengan tujuh kerusi, PKR (2), UPKO (1) serta ADUN Bebas (3).

Bagaimanapun, Joniston ketika dihubungi menyangkal dakwaan itu dan mengatakan ia hanya satu spekulasi dan fitnah, 

Selain Joniston, ADUN Pitas, Ruddy Awah turut menafikan perkara tersebut dan menyifatkan ia hanya satu fitnah yang dicetuskan pihak tidak bertanggungjawab.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.