WHO gesa negara kaya tangguh beri vaksin kepada remaja

36

16 MEI: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menggesa negara-negara kaya untuk menghentikan sementara rancangan pemberian vaksin COVID-19 kepada golongan kanak-kanak dan remaja. 

Sebaliknya, WHO mahu negara berkenaan menyumbangkan bekalan vaksin Covid-19 kepada negara miskin yang amat memerlukan vaksin berkenaan ketika ini.

Ketua Pengarah WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata, kebanyakan negara miskin masih belum memulakan vaksinasi terhadap petugas kesihatan dan golongan berisiko.

 “Kami dapati sejumlah negara kaya telah membeli sebahagian besar bekalan vaksin dan kini golongan kurang berisiko diberikan vaksin.

“Saya faham mengapa beberapa negara ingin beri vaksin COVID-19 kepada kanak-kanak dan remaja namun saya menggesa mereka untuk mempertimbangkan semula langkah itu dan menyumbang bekalan itu ke Covax.

“Ini kerana di negara berpendapatan rendah, bekalan vaksin COVID-19 tidak mencukupi untuk melakukan vaksinasi terhadap petugas kesihatan dan hospital yang dibanjiri dengan pesakit yang memerlukan penjagaan dengan segera,” katanya. 

Berdasarkan data dikumpulkan oleh AFP, hampir 1.4 bilion dos vaksin COVID-19 diberikan di sekurang-kurangnya 210 negara dan wilayah di seluruh dunia. 

Sebanyak 44 peratus dos vaksin diberikan di negara-negara berpendapatan tinggi yang hanya mewakili 16 peratus penduduk dunia.

Dilaporkan, hanya 0.3 peratus dos vaksin diberikan di 29 negara berpendapatan rendah yang merangkumi sembilan peratus populasi dunia.

Dalam pada itu, Ghebreyesus berkata, WHO mengeluarkan amaran bahawa tahun kedua penularan pandemik Covid-19 dijangka jauh lebih buruk berbanding tahun pertama.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.