Malaysia kemuka 6 cadangan tangani konflik di Palestin-Israel

61

16 MEI: Malaysia mengemukakan enam cadangan bagi menangani keganasan pencerobohan dan pendudukan kuasa Israel di Palestin ketika ini.

Cadangan itu dikemukakan Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein ketika Mesyuarat Tergempar Terbuka secara maya Jawatankuasa Eksekutif Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) Peringkat Menteri-Menteri Luar, sebentar tadi.

Beliau berkata, cadangan pertama dikemukakan Malaysia adalah semua negara anggota OIC perlu bersatu dalam menyokong pahit getir rakyat Palestin berdepan konflik penindasan terkini di tangan Israel kerana tanpa kesatuan itu, umat Islam akan goyah dan gagal memenuhi tujuan penubuhan organisasi berkenaan.

“Cadangan kedua adalah OIC perlu menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), membetulkan kesilapannya dan menggalas tanggungjawab dalam mengekalkan keamanan serta keselamatan.

“OIC perlu memberi tekanan kepada Majlis Keselamatan PBB untuk bertindak segera, menguatkuasakan resolusinya dan kedaulatan undang-undang.

“Israel perlu dipaksa mematuhi sepenuhnya semua kewajipan seperti ditetapkan dalam resolusi Majlis Keselamatan PBB berkaitan, termasuk Resolusi 2334 dan undang-undang antarabangsa serta Piagam PBB,” katanya.

Hishammuddin berkata, ketika ini ramai rakyat Malaysia, termasuk beliau kecewa dengan ketidakmampuan Majlis Keselamatan PBB segera menghentikan keganasan Israel yang semakin meningkat terhadap rakyat Palestin.

“Sehingga kini, Majlis Keselamatan PBB masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai situasi semasa di Palestin dan majlis ini tidak seharusnya dihalang daripada melaksanakan mandatnya dalam situasi di Palestin,” katanya.

Selain itu, Hishammuddin berkata, Malaysia mencadangkan bagi memastikan keselamatan rakyat Palestin, OIC perlu menggesa PBB memberi perlindungan antarabangsa terhadap wilayah diduduki Palestin kerana akan menghalang keganasan berterusan, selain pelanggaran hak asasi manusia di kawasan itu.

Malaysia, katanya, berpendirian gesaan untuk perlindungan PBB itu selaras dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, terutama Konvensyen Geneva yang akan menjamin kebertanggungjawaban semua pihak dalam konflik berkenaan.

Cadangan kelima Malaysia, jelasnya, masyarakat antarabangsa, terutama negara anggota OIC, bersungguh-sungguh menggunakan semua saluran perundangan, politik dan ekonomi untuk memberi tekanan terhadap Israel.

“Malaysia baru-baru ini bekerjasama dengan Indonesia dan Brunei untuk bersama-sama mengecam serangan Israel terhadap rakyat Palestin.

“Perdana Menteri Malaysia bersama-sama Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah dan Presiden Indonesia, Presiden

Joko Widodo, pemimpin kepada lebih 250 juta umat Islam di Asia Tenggara akan bersama-sama mendesak Israel menghentikan keganasannya di wilayah diduduki Palestin,” katanya.

Mengulas lanjut, Hishamuddin berkata, cadangan kelima Malaysia adalah negara anggota OIC perlu menggesa masyarakat sivil di seluruh dunia terus mendesak kebertanggungjawaban dan memberi penekanan kepada pelanggaran undang-undang antarabangsa, termasuk undang-undang kemanusiaan dan hak asasi manusia antarabangsa di wilayah diduduki Palestin.

Jelasnya, peranan mereka penting dalam membentuk pendapat umum dan mencetus tekanan dari bawah ke atas.

Pada masa sama, kata Hishammuddin, beliau sendiri melihat dan memuji usaha ramai rakyat Malaysia yang tidak putus-putus mengutuk keganasan terhadap rakyat Palestin secara dalam talian.

“Gesaan ini bagi memastikan penindasan terhadap rakyat Palestin dapat difahami di seluruh negara dan wilayah, ketika ada usaha sesetengah pihak lain yang melabelkan mereka sebagai sebagai pengganas.

“Cadangan terakhir dikemukakan Malaysia pula adalah menggesa komuniti antarabangsa terus mencari penyelesaian berpanjangan terhadap konflik berkenaan, selain bertindak segera bagi menangani punca konflik itu dan seterusnya kembali ke meja perundingan untuk mengakhiri penjarahan Israel,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.