Iran sokong perjuangan Palestin lawan Israel

104

16 MEI: Iran tampil memberikan sokongan kepada rakyat Palestin bagi berdepan serangan Israel di negara itu.

Komander Pasukan Pengawal Quds Revolusi Iran, Brigedier Jeneral Ismail Qaani, menyuarakan pendirian itu ketika menghubungi Ketua Biro Politik Hamas, Ismail Haniyeh dan Setiausaha Agung kumpulan jihad Islam, Ziyad al-Nakhalah.

Ismail turut memaklumkan kepada Hamas, Iran akan sentiasa menyokong Palestin dan mengutuk tindakan Israel yang bercanggah dengan undang-undang serta konvensyen antarabangsa.

SeIain itu Ismail turut memuji penentangan rakyat Palestin mempertahankan penempatan mereka.

Panggilan telefon itu dibuat ketika pertembungan paling hebat yang pernah berlaku, selepas 2014 antara Israel dan pejuang Islam, Hamas, sehingga mengorbankan 181 orang di wilayah Gaza dan menyebabkan 10 orang terbunuh di Israel, sejak bedilan tercetus Isnin lalu.

Pasukan Quds (Baitulmaqdis) ialah operasi tentera elit luar Pengawal Revolusi (Iran), dengan sebelum ini diketuai Qasem Soleimani yang dibunuh dalam insiden serangan udara oleh Amerika Syarikat (AS) di Baghdad, pada Januari tahun lalu.

Republik Islam itu tidak mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara, sebaliknya sokongan kepada ideologi perjuangan rakyat Palestin dijadikan antara teras utama dasar luar Iran sejak revolusi 1979.

Pemimpin Tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei, pada bulan ini melabel Israel sebagai bukan negara, tetapi satu pangkalan pengganas.

Sehubungan itu, katanya, tugas untuk menentang kezaliman, penindasan dan keganasan didalangi regim Israel ialah tanggungjawab setiap orang.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.