China mahu gencatan senjata di Palestin

31

16 MEI: China berpendapat gencatan senjata sangat diperlukan bagi menghentikan keganasan ke atas rakyat Palestin, selain meminta Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bertanggungjawab sepenuhnya dalam meredakan ketegangan di antara negara itu dan Israel.

Menteri Luar China, Wang Yi, menyuarakan pendirian China itu berhubung konflik Palestin dan Israel dalam perbincangan menerusi telefon dengan Menteri Luar Pakistan, Shah Mahmood, semalam.

Katanya, konfrontasi itu berulang kali tercetus apabila konflik tidak dapat diselesaikan secara adil sehingga proses damai Asia Barat terbabas dari landasan asal.

“Selain itu, resolusi Majlis Keselamatan PBB juga gagal dilaksanakan dengan berkesan.

“Selaku pengerusi bergilir Majlis Keselamatan PBB untuk Mei, China dua kali merintis usaha bagi mengadakan rundingan kecemasan mengenai konflik Palestin dan Israel, namun tiada kesepakatan dicapai,” katanya.

Pada masa sama, Wang Yi berkata, China menggesa semua anggota Majlis Keselamatan PBB, menggalas tanggungjawab sepatutnya dan menyumbang secara praktikal terhadap usaha memelihara keamanan serta keselamatan serantau.

Justeru, katanya, China akan mempengerusikan debat terbuka mengenai konflik Palestin dan Israel di Majlis Keselamatan PBB serta berharap semua pihak mencapai konsensus mengenai isu terbabit.

Wang Yi berkata, selain menyokong teguh perjuangan rakyat Palestin dalam usaha mendapatkan hak mereka yang sah, China menyarankan penyelesaian isu terbabit dibuat secara adil.

“Penyelesaian ini boleh dibuat secara adil menerusi dialog politik dan PBB, Liga Arab serta Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang perlu memainkan peranan bersifat membina dalam menanganinya,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.