LTAT umum dividen 3.5 peratus

22

11 MEI: Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) mengumumkan dividen lebih tinggi iaitu 3.5 peratus bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2020 berbanding 2.5 peratus pada 2019.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, walaupun terkesan dengan pandemik Covid-19, LTAT masih mampu mengisytiharkan peningkatan dividen berikutan untung bersih yang lebih tinggi mencecah RM229 juta berbanding RM92.8 juta pada 2019.

Prestasi ini dipacu oleh pelaksanaan insiatif berimpak tinggi yang dijalankan menerusi pelan transformasi LTAT.

“Ini membolehkan Tabung untuk mencatatkan peningkatan keuntungan tertahan berjumlah RM287.5 juta selepas bayaran dividen berjumlah RM310.7 juta, berbanding dengan keuntungan tertahan berjumlah RM63.5 juta pada 2019,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, LTAT akan terus memperkasakan prospeknya melalui Pelan Transformasi yang sedang digiatkan, bertumpu kepada pengukuhan dan pengimbangan semula portfolio pelaburannya.

Pada masa yang sama, katanya, menambahbaik struktur organisasi, pengurusan risiko, amalan tadbir urus korporat serta pembangunan sumber manusia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.