Kerajaan Perlu Laksana PKP Di Seluruh Negara

27

10 MEI: Kerajaan digesa melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara menyeluruh berikutan kadar peningkatan jangkitan COVID-19 negara ketika ini merupakan yang terpantas di dunia.

Pakar Virologi Universiti Malaya (UM), Prof Dr Sazaly Abu Bakar menegaskan menjelang sambutan perayaan Aidilfitri, PKP perlu dikuatkuasakan memandangkan kes harian dijangka boleh meningkat melebihi 5,000 dalam masa terdekat.

Menurut beliau, memandangkan kerajaan berdepan kesukaran untuk memastikan rakyat kekal berdisiplin dan mematuhi SOP khususnya menjelang sambutan Aidilfitri, langkah melaksanakan PKP adalah jalan akhir bagi mengekang pertambahan kes.

“Kadar kes dalam negara sedang naik mendadak, dan sekarang negara berada dalam fasa kritikal. Kadar peningkatan kes kita sebenarnya sudah melebihi India yang jumlah penduduknya merupakan 1 bilion, sementara populasi di Malaysia hanyalah 32 juta penduduk. 

“Agak sukar untuk memastikan rakyat patuh SOP pada hari raya nanti, pasti ada yang saling berkunjung, bersalaman dan membuka pelitup muka ketika datang ke rumah saudara-mara.

“Jadi, satu-satunya jalan yang ada adalah laksanakan PKP secara menyeluruh termasuk tutup kegiatan ekonomi sekurang-kurangnya dalam tempoh 21 hari bagi mengehadkan pergerakan rakyat,” katanya kepada media, hari ini. 

Dalam pada itu, beliau yang juga Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika (TIDREC), berkata sekiranya kes melebihi 5,000, sistem kesihatan berisiko untuk lumpuh dan jumlah kematian tentu akan meningkat.

“Kadar pesakit kritikal di hospital buat masa ini adalah tinggi dan realitinya, kita sudah masuk ke fasa terpaksa menggunakan ventilator, ini bermakna lebih kurang 50 peratus pesakit yang menggunakan alat bantuan pernafasan tidak akan pulih.

“Sekarang kita ada sekitar 300 pesakit di hospital yang menggunakan ventilator, jadi separuh daripadanya berdepan risiko kematian,” ujarnya. 

Justeru, Sazaly menyeru agar sudah tiba masanya Kementerian Kesihatan (KKM) mendedahkan kematian pesakit akibat COVID-19 kerana antara satu cara meyakinkan masyarakat bahawa angka yang dilaporkan setiap hari adalah benar.

Menurut beliau, strategi KKM sebelum ini yang menyasarkan untuk melandaikan lengkuk COVID-19 sudah tidak relevan dengan gelombang jangkitan yang luar biasa.

“Jika di Amerika Syarikat, kerajaan memaparkan gambar individu yang terkorban akibat COVID-19, siapa mereka, pekerjaan dan sumbangan kepada negara.

“Daripada situ, rakyat menjadi lebih sensitif dan peka bahawa wabak ini benar-benar serius dan menyedarkan bahawa maklumat KKM mengenai angka harian COVID-19 adalah benar,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau menjelaskan jika sekadar melandaikan lengkuk jangkitan, bermakna rakyat akan menghadapi situasi membimbangkan pada masa akan datang kerana  individu yang dijangkit menunjukkan gejala lebih cepat iaitu seawal hari ketiga.

“Ini bermakna virus membiak dengan lebih cepat dan dalam tempoh ini, penularan lebih senang berlaku kerana kebanyakannya tidak ada simptom atau bergejala rendah,” tegasnya. 

Tambahnya, beliau turut menyarankan kerajaan menjadikan negara yang berjaya mengawal penularan COVID-19 melalui pendekatan perintah berkurung sepenuhnya sebagai contoh terbaik.

“China, Australia, New Zealand dan Taiwan mengenakan peraturan yang ketat dalam tempoh perintah berkurung sehingga berjaya menurunkan kadar jangkitan sehingga ekonomi dan kegiatan sosial rakyat kembali berjalan seperti biasa,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.