Aliran trafik ke Pantai Timur sesak – LLM

21

8 MEI: Aliran trafik ke arah Pantai Timur dilaporkan meningkat sesak sejak awal pagi tadi, menyebabkan berlaku kesesakan di laluan itu, terutama di kawasan sebelum Plaza Tol Bentong.

Sumber Lembaga Lebuh Raya Malaysia (LLM), memaklumkan kesesakan itu dipercayai kerana pertambahan kenderaan pengguna jalan raya, selain susulan pemeriksaan ketat polis yang mengadakan Sekatan Jalan Raya (SJR) di Plaza Tol Bentong.

“Bilangan kenderaan di laluan ke arah Pantai Timur ini meningkat seawal jam 8 pagi,” katanya kepada agensi berita seperti dilaporkan media tempatan.

LLM hari ini, memuat naik gambar kesesakan lalu lintas di sepanjang laluan itu menerusi Facebook rasminya.

Dalam muat naik jam 11.06 pagi itu menyatakan trafik sesak sejauh 1.3 kilometer sebelum Plaza Tol Bentong arah ke Kuantan.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat mengesahkan berlaku peningkatan pergerakan kenderaan memasuki negeri itu sejak semalam, membabitkan tiga laluan pintu masuk, iaitu Gua Musang, Pasir Puteh dan Jeli.

Sebanyak 75 kenderaan, katanya, turut diarahkan berpatah balik susulan tidak mempunyai surat kebenaran merentas negeri sepanjang pelaksanaan SJR di laluan itu, semalam.

Pada masa sama, Shafien berkata, pihaknya akan menambah lima SJR di daerah dan mukim di negeri berkenaan yang dikenakan PKP sejak 16 April sehingga 17 Mei ini.

“Polis juga akan menambah bilangan pasukan penguat kuasa untuk memantau tahap pematuhan rakyat terhadap prosedur operasi standard (SOP) di tempat awam, seperti pusat beli-belah,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.