Abdul Hadi seru umat Islam bantah kekejaman Israel

24

8 MEI: Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Liga Arab dan seluruh dunia Islam perlu mengambil tindakan tegas dan bertindak membela rakyat Palestin yang menjadi mangsa kekejaman oleh rejim Zionis Israel di bulan Ramadan. 

Justeru, Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengecam sekeras-kerasnya serangan biadap rejim Zionis Israel ke atas umat Islam di Masjid al-Aqsa sehingga mencederakan lebih 178 orang rakyat Palestin yang sedang berkumpul di pekarangan masjid tersebut yang merupakan kiblat pertama umat Islam.

Abdul Hadi berkata tentera rejim Zionis Israel bertindak biadap dengan melemparkan bom tangan dan bom asap, malah melakukan serangan dengan menembak para jemaah di dalam Masjid al-Aqsa menggunakan peluru getah.

“Tentera rejim Zionis Israel turut menahan ramai jemaah Masjid al-Aqsa dan penduduk Palestin yang berlindung di dalam mahupun di pekarangan Masjid al-Aqsa.

ABDUL HADI

“Sememangnya tindakan ini sangat tidak berperikemanusiaan dan menambah luka umat Islam tatkala sedang menunaikan solat dan beribadat di penghujung Ramadan bulan yang mulia,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Abdul Hadi yang juga merupakan Presiden PAS menyeru seluruh umat Islam bermunajat kepada Allah SWT untuk kesejahteraan umat Islam di sana dan bersama-sama meneruskan bantahan sebagai solidariti kepada saudara kita di bumi al-Quds. 

“Isu Palestin adalah melangkaui isu umat Islam dan ini merupakan isu kemanusiaan sejagat.

“Ketegangan semakin memuncak sejak beberapa hari lalu dengan pertengkaran hampir setiap hari mengenai ancaman Israel terhadap pengusiran penduduk Palestin dari rumah mereka. 

“Israel juga melakukan tangkapan beberapa orang rakyat Palestin serta serangan yang dilancarkan di perkampungan Sheikh Jarrah,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.