Pembayaran BPR fasa dua bermula hari ini hingga 12 Mei

63

7 MEI : Pembayaran Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021 fasa dua mula dikreditkan ke dalam akaun penerima yang layak bermula hari ini sehingga 12 Mei akan datang.

Menurut Ketua Eksekutif Bank Simpanan Nasional (BSN), Jay Khairil Jeremy, bagi pembayaran tunai di cawangan bank itu pula akan dilaksanakan mulai 17 Mei ini.

“Penerima dinasihati untuk merancang waktu kunjungan ke cawangan BSN terlebih dahulu dan sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“BSN juga membuat persediaan awal dengan kerjasama daripada RELA serta Polis Bantuan BSN bagi memastikan keadaan sentiasa terkawal,” jelasnya menerusi satu kenyataan hari ini.

Pembayaran BPR 2021 fasa dua melalui pengkreditan akaun akan dilakukan berdasarkan maklumat penerima yang dikemukakan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) kepada BSN, katanya lagi.

“Bagi pembayaran secara tunai pula, penerima perlu membawa kad pengenalan ketika hadir ke cawangan BSN.

“Hanya wakil yang didaftarkan sahaja dibenarkan untuk mewakilkan penerima bagi penerimaan bayaran BPR2021. Penerima BPR dinasihatkan untuk membuat semakan terlebih dahulu melalui laman sesawang LHDNM – http://bpr.hasil.gov.my atau hubungi LHDNM Hotline BPR melalui talian 1-800-88-2747 sebelum hadir di mana-mana Cawangan BSN.

“Untuk maklumat lanjut, layari laman sesawang BSN www.bsn.com.my atau hubungi Pusat Perhubungan Pelanggan BSN melalui talian 1-300-88-1900,” katanya.

Sebelum ini, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dilaporkan berkata, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM2.75 bilion untuk pembayaran BPR bagi membantu kelangsungan hidup rakyat, terutamanya golongan mudah terjejas dan pekerja yang bergantung kepada upah harian.

Fasa 2 BPR akan memberi manfaat kepada 3.6 juta isi rumah, satu juta warga emas dan 3.8 juta individu bujang.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.