New York beri vaksin COVID-19 percuma kepada pelancong

9

7 MEI : Datuk Bandar New York, Bill de Blasio berkata, bandar raya itu kini sudah bersedia untuk mengedarkan dos vaksin Johnson&Johnson di Times Square dan beberapa kawasan lain untuk diberikan kepada pelancong di bandar tersebut.

Menurut de Blasio, ini merupakan satu mesej positif kepada pelancong yang datang ke New York.

“Datang ke sini, ia selamat, ia tempat menarik dan kami akan menjaga anda. Kami juga akan memastikan anda divaksin sementara anda berada di sini dengan kami,” kata de Blasio pada sidang media.

Datuk Bandar it u juga turut berkata bahawa satu tapak vaksinasi bergerak akan ditempatkan di High Lane berhampiran Manhattan, Brooklyn Bridge Park dan beberapa lokasi lain yang akan dilaksanakan secepat mungkin pada minggu ini.

Tidak seperti vaksin Moderna dan Pfizer yang masing-masing memerlukan dua dos suntikan untuk benar-benar berkesan, vaksin Johnson&Johnson cuma memerlukan satu dos suntikan.

Menurut de Blasio, hampir 3.7 juta warga New York sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin COVID-19 setakat pagi semalam.

Beliau turut meletakkan sasaran untuk memastikan seramai lima juta warga New York divaksin sepenuhnya menjelang Jun ini.

Beberapa minggu lalu, menyaksikan pelaksanaan program vaksinasi dalam kalangan warga New York bergerak dengan perlahan.

New York mensasarkan 1 Julai sebagai tarikh sasaran untuk bandar New York dibuka sepenuhnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.