Gagal rekod daftar masuk premis kesalahan tertinggi

36

7 MEI: Gagal merekodkan daftar masuk premis adalah kesalahan tertinggi yang dikenakan tindakan menerusi operasi pemantauan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di seluruh negara, semalam.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kesalahan berkenaan merekodkan 183 kes daripada keseluruhan 486 individu yang ditahan dalam operasi berkenaan.

Menurutnya, kesalahan lain adalah aktiviti pusat hiburan (136), tidak memakai pelitup muka (73), tiada penjarakan fizikal (15) dan lain-lain (81).

Katanya, daripada keseluruhan tangkapan itu, seramai 473 dikenakan tindakan kompaun manakala 13 lagi direman.

“Kerajaan mengarahkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) supaya meningkatkan pemantauan pematuhan SOP di negeri dan kawasan hotspot yang dikenal pasti di bawah sistem HIDE.

“Langkah penguatkuasaan oleh agensi penguatkuasaan yang lain juga akan dipertingkatkan di lapangan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, 21 pendatang asing tanpa izin ditahan selain 10 kenderaan darat dirampas menerusi Operasi Benteng.

Dalam operasi sama, katanya, sebanyak 161 bot dan kapal turut dikesan di perairan negara melalui 10 aktiviti penglihatan.

Mengenai perkembangan lain, beliau berkata, seramai 768 individu tiba di semua pintu masuk antarabangsa dan dikuarantin di stesen kuarantin seluruh negara, semalam.

Katanya, secara kumulatif sejak 24 Julai 2020, seramai 197,639 individu pulang ke tanah air dan kesemuanya ditempatkan di 78 hotel serta sembilan institut latihan awam (ILA) termasuk institut pengajian swasta di seluruh negara.

“Kementerian Sumber Manusia (KSM) pula memaklumkan seramai 692,708 pekerja warga asing menjalani ujian saringan Covid-19 membabitkan 35,824 majikan.

“Daripada jumlah itu, seramai 10,239 orang disahkan positif Covid-19 manakala 682,469 lagi negatif. Sehingga kini, sebanyak 1,544 klinik terbabit program saringan ini,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.