Cadangan bangunkan Subang Skypark masih diperingkat awal

25

7 MEI: Adalah menjadi kebiasaan bagi pasaran untuk mengemukakan kertas cadangan kepada pihak kerajaan melalui Kementerian Pengangkutan mahupun agensi yang berkaitan bagi mengembangkan aset baharu atau sedia ada. 

Kementerian Pengangkutan menerusi kenyataan memaklumkan dalam kes Lapangan Terbang Subang, ia merupakan kemudahan penting dan pusat bandar utama bagi penduduk Lembah Klang. 

“Beberapa media melaporkan bahawa terdapat entiti swasta telah mengusulkan kepada kerajaan untuk mengambilalih dan mengoperasikan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau dikenali sebagai Lapangan Terbang Subang.

“Ia memerlukan perhatian dan pertimbangan yang baik demi masa depan lanskap penerbangan Malaysia yang lebih meluas. Sebarang cadangan untuk membangunkan semula Lapangan Terbang Subang masih berada pada peringkat awal dan sebarang pertimbangan serta keputusan akhir akan diputuskan oleh Kabinet,” katanya.

Semalam, Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub menggesa kerajaan agar tidak mengambil kesempatan atas darurat yang sedang dikuatkuasakan kini untuk menjual Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah – atau lebih dikenali sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Subang.

Terdahulu, Subang Skypark Sdn Bhd (Subang Skypark) yang dimiliki sepenuhnya oleh WCT Holdings Bhd (WCT Holdings), menghantar cadangan konsesi baharu yang akan berakhir pada 2092.

Pengerusi eksekutif Kumpulan WCT Holdings ialah Desmond Lim, yang dikenali sebagai pemaju gedung beli-belah Pavillion di Kuala Lumpur.

Subang Skypark dilaporkan turut menghantar cadangan kepada Kementerian Pengangkutan untuk mengambil alih keseluruhan lapangan terbang itu dan memajukan tanah di sekitarnya.

Laporan itu mendakwa Subang Skypark membayangkan lapangan terbang itu nanti akan memberikan fokus terhadap “penumpang perniagaan premium, menarik pasaran berbeza daripada penumpang KLIA”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.