Bekas Presiden Maldives cedera dalam cubaan bunuh

13

7 MEI: Bekas Presiden Maldives, Mohamed Nasheed yang juga Speaker Parlimen cedera dalam satu letupan bom dekat rumahnya pada Khamis, namun keadaannya dilaporkan semakin pulih.

Pemimpin negara terletak di kepulauan Andaman yang pertama dipilih secara demokratik itu cedera apabila satu alat dipasang pada sebuah motosikal meletup ketika beliau mahu memasuki keretanya.

Ekoran kejadian itu beliau yang berusia 53 tahun luka di beberapa bahagian badan dan telah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

“Nasheed terselamat daripada satu cubaan membunuhnya. Beliau cedera, tetapi keadaannya dilaporkan stabil,” kata pegawai kerajaan Maldives.

MOHAMED NASHEED

Dalam kejadian itu, seorang pengawal keselamatan turut cedera dan dirawat di hospital.

Imej memaparkan motosikal yang musnah di lokasi kejadian boleh dilihat menerusi platform media sosial.

Susulan itu, unit polis bersenjata dan pasukan keselamatan ditugaskan berkawal di sekitar kawasan ibu kota Male, di mana serangan itu berlaku dan sidang Parlimen yang berehat dipanggil untuk mengadakan mesyuarat kecemasan.

Presiden Ibrahim Mohamed Solih, sekutu rapat Nasheed, berkata satu siasatan sedang dijalankan bagi mencari dalang serangan ke atas pemimpin nombor dua berkuasa di negara itu.

“Kita mengutuk sekeras-kerasnya serangan terhadap Nasheed.

“Serangan penakut seperti ini tiada tempat dalam masyarakat kita,” tegas Menteri Luar, Abdulla Shahid dalam satu hantaran menerusi akaun Twitter.

“Harapan dan doa saya supaya Nasheed dan individu lain yang cedera dalam serangan berada dalam keadaan baik, termasuk ahli keluarga mereka,” tambah Shahid.

Seorang daripada ahli keluarga, berkata Nasheed mengalami beberapa kesan luka pada anggota badannya.

“Mereka memberikan bius kepada beliau kerana terdapat luka dalam di satu daripada lengannya,” katanya yang enggan dikenali.

Letupan itu berlaku sebelum perintah berkurung dilaksanakan di Male sebagai sebahagian daripada langkah untuk menghalang penularan Covid-19 di negara itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.