Malaysia Airports sahkan pengambilalihan entiti swasta

54

6 MEI: MALAYSIA Airports Holdings Bhd menjelaskan bukan sesuatu yang luar biasa bagi pasaran untuk mengemukakan cadangan kepada kerajaan berhubung pembangunan lapangan terbang baharu atau mengambil alih lapangan terbang sedia ada.

“Ini telah berlaku beberapa kali pada masa lalu dan sebagai sebahagian daripada proses itu, kerajaan akan mendapatkan input kami mengenai perkara berkenaan dan bersama-sama dengan Malaysia Airlines Group, kami telah memberikan pandangan awal kami,” kata pengendali lapangan terbang itu dalam kenyataannya hari ini.

Kenyataan itu dibuat susulan laporan berita yang tersebar mengenai pengambilalihan lapangan terbang Subang oleh sebuah entiti perniagaan swasta.

“Buat masa sekarang, kami belum diberikan butiran cadangan itu lagi dan belum ada perbincangan yang diadakan dengan kerajaan mengenai butirannya,” kata Malaysia Airports.

Ia juga menekankan bertapa penting untuk mendapatkan pandangan daripada pengawal selia seperti Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia dan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia sebelum sebarang keputusan boleh dibuat.

Terdahulu media melaporkan Timbalan Presiden Amanah Datuk Salahuddin Ayub menggesa kerajaan agar tidak mengambil kesempatan atas darurat yang sedang dikuatkuasakan untuk menjual Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah atau lebih dikenali sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Subang.

Lapangan terbang itu, yang mula beroperasi pada 1965, kini menjadi pangkalan buat perkhidmatan pesawat turboprop Firefly dan Malindo Airlines.

Ia dimiliki Malaysia Airport Holdings Bhd dengan konsesi sehingga 2069.

Setakat hujung 2020, Khazanah, KWSP dan Kumpulan Wang Persaraan (Kwap) mempunyai pegangan kolektif sebanyak 53 peratus dalam syarikat itu.

Berdasarkan laporan The Vibes, Subang Skypark Sdn Bhd (Subang Skypark) yang dimiliki sepenuhnya oleh WCT Holdings Bhd (WCT Holdings), menghantar cadangan konsesi baharu yang akan berakhir pada 2092.

Pengerusi eksekutif Kumpulan WCT Holdings ialah Desmond Lim, yang dikenali sebagai pemaju gedung beli-belah Pavillion di Kuala Lumpur.

Subang Skypark dilaporkan turut menghantar cadangan kepada Kementerian Pengangkutan untuk mengambil alih keseluruhan lapangan terbang itu dan memajukan tanah di sekitarnya.

Laporan itu mendakwa Subang Skypark membayangkan lapangan terbang itu nanti akan memberikan fokus terhadap penumpang perniagaan premium, menarik pasaran berbeza daripada penumpang KLIA.

Bagaimanapun, difahamkan MAHB, bersama Malaysia Aviation Group Bhd (MAG) yang memiliki Firefly menentang cadangan tersebut dan menghantar bantahan mereka kepada Kementerian Pengangkutan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.