KWP benar operasi bazar, pasar malam sepanjang tempoh PKP

67

6 MEI : Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) membenarkan bazar Ramadan, bazar Aidilftri dan pasar malam beroperasi sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dengan pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) ketat dan tempoh perniagaan lebih pendek mulai esok hingga 20 Mei depan.

Menterinya Tan Sri Annuar Musa berkata biarpun PKP akan bermula esok namun aktiviti ekonomi seperti bazar Ramadan dibenarkan beroperasi dengan tempohnya dipendekkan kepada hanya lima jam iaitu mulai jam 3 petang hingga 8 malam, namun peniaga boleh datang lebih awal untuk membuat persiapan seperti memasang khemah dan memasak.

Bagaimanapun, Annuar berkata semua peniaga hanya boleh memulakan urusan jualan juadah berbuka puasa mulai jam 3 petang dengan pelanggan terakhir boleh membeli adalah jam 8 malam, manakala satu jam lagi diperuntukkan untuk berkemas dan menutup gerai di bazar Ramadan.

Beliau berkata kementeriannya juga membenarkan 66 bazar Aidilfitri di Wilayah Persekutuan dibuka selama hanya 12 jam iaitu dari jam 10 pagi hingga 10 malam setiap hari berbanding dulu di mana ada kedai dibenarkan buka sehingga 24 jam dengan pengawasan ketat pihak berkuasa tempatan (PBT) dan RELA.

“Saya memang faham kerana ramai peniaga datang jumpa saya meminta supaya bazar Aidilfitri dibenarkan beroperasi sehingga jam 2 pagi dengan alasan ramai pelanggan mereka datang ke kedai selepas tarawih.

“Namun, selepas kita dikaji dan kementerian terpaksa menolak permintaan mereka kerana kalau semua memilih untuk mengunjungi bazar Aidilfitri selepas solat sunat tarawih lokasi berkenaan akan menjadi terlalu ramai dan sesak sehingga ada video tular seperti di Jalan TAR baru-baru.

“Kita tidak boleh memandang rendah mengenai perkara itu kerana ramai netizen berasa bimbang akan berlaku penularan wabak COVID-19 apabila melihat suasana seumpama itu,” katanya dalam sidang media secara maya di sini sebentar tadi.

Pada masa sama, Annuar berkata pihaknya juga meminta mereka yang mahu mengunjungi bazar Aidilfitri supaya memilih waktu sesuai untuk ke sana bagi mengelak kesesakan dan risiko penularan COVID-19.

Dalam pada itu, Annuar berkata kementerian juga membenarkan pasar malam beroperasi dengan SOP lebih ketat bagi mengekang penularan wabak COVID-19 di Wilayah Persekutuan.

“Restoran, kedai makan, kenderaan bersaji termasuk food truck dan penjaja di tepi jalan, penjaja beredar, medan selera, pusat penjaja, gerai dan kiosk dibenarkan terus beroperasi sepanjang tempoh PKP antara jam 6 pagi hingga 12 tengah malam untuk bulan Ramadan berbaki kira-kira seminggu lagi.

“Tujuan kita benarkan restoran, kedai makan dan sebagai beroperasi seawal jam 6 pagi adalah bagi membolehkan penduduk yang bukan beragama Islam menikmati sarapan pagi. Aktiviti penjualan makanan dibenarkan secara bawa pulang, pandu lalu atau penghantaran antara jam 6 pagi hingga 12 malam,” katanya.

Beliau berkata pihaknya juga tidak dapat membenarkan pelanggan makan di restoran atau kedai makan kerana laporan pihak berkuasa mengesahkan  banyak kes jangkitan COVID-19 berlaku di premis yang dibenarkan ‘dine in’.

Annuar berkata semua kedai runcit dan kedai serbaneka dibenarkan beroperasi mulai 6 pagi hingga 12 tengah malam sepanjang tempoh PKP berlangsung di Wilayah Persekutuan sehingga 20 Mei ini.

“Hospital, klinik dan poliklinik swasta yang mempunyai lesen operasi 24 jam boleh beroperasi seperti biasa, manakala farmasi dan ubat dibenarkan beroperasi dari 6 pagi hingga 10 malam, stesen minyak biasa (6 pagi -10 malam) kecuali berada di sepanjang lebuh raya dan jarak jauh yang boleh beroperasi 24 jam.

“Pasar harian, pasar tani dan pasar minggu pula dibenarkan beroperasi 7 pagi hingga 2 petang, Pasar Borong Selayang di Kuala Lumpur pula dibenarkan beroperasi dari 12 tengah malam hinga 6 petang dan 11 pagi hingga 4 petang, pasar malam termasuk di Jalan TAR dibenarkan beroperasi dari 4 petang hingga 10 malam dengan beberapa SOP tambahan akan dimaklumkan kemudian,” katanya.

Dalam pada itu, Annuar berkata PBT juga diberi kuasa untuk menutup dan menghentikan operasi bazar Ramadan dan bazar Aidilftri yang gagal mematuhi SOP dan peraturan ketat ditetapkan kerajaan.

“PBT juga boleh mengarahkan bazar Ramadan atau Bazar Aidifitri ditutup sekurang-kurang tiga hari bagi proses senitasi dan akan dibuka semula dengan penyusunan semula,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.