Kerajaan buat keputusan tepat isu ambil alih lebuh raya

13

6 MEI : Tindakan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk tidak meneruskan rancangan pentadbiran Pakatan Harapan (PH) mengambil alih beberapa lebuh raya utama adalah tindakan yang tepat. 

Pakar pengangkutan, Dr Rosli Azad Khan berkata, rancangan PH untuk menyelesaikan berkenaan isu tol juga mencapai gagal malah dilihat ada yang tidak kena dengan perancangan yang dilakukan mereka ketika menjadi kerajaan. 

Menurut beliau, rancangan PH itu jika diteruskan adalah satu kesilapan kerana konsesi tol semua lebuhraya terbabit hanya akan tamat dalam tempoh lima hingga 10 tahun lagi.

“Tiada ada alasan yang baik untuk kerajaan memiliknegarakan aset swasta dan masih membuatkan pengguna membayar tol.

“Sekiranya perjanjian asal tol itu hanya sepihak, membelinya juga tidak akan mengubah keadaan menjadi lebih baik. Lebih baik dibiarkan saja konsesi tol itu tamat, dan ambil alih, “katanya kepada media, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas dakwaan Ahli Parlimen Damansara, Tony Pua mempersoalkan langkah kerajaan Perikatan Nasional (PN) membatalkan pengambilalihan beberapa lebuh raya di Lembah Klang yang direncana ketika pentadbiran Pakatan Harapan (PH).

Kata Pua, langkah PN itu hanya menyebabkan kerajaan terpaksa mengeluarkan sejumlah RM2.25 bilion kepada beberapa pengendali lebuh raya untuk menangguhkan kenaikan kadar tol di bawah sistem lama ketika negara sangat memerlukan wang.

Pua mendakwa kononnya sekiranya kerajaan meneruskan rancangan PH, ia bukan hanya dapat menyelamatkan ratusan juta tetapi juga dapat mengurangkan kadar tol bagi pengguna jalan raya. 

Dalam pada itu, Rosli yang juga merupakan pengarah urusan kumpulan perunding MDS memberitahu, adalah menjadi satu kesalahan untuk membayar pampasan kepada konsesi bagi mengekalkan kadar tol.

Justeru itu, beliau mencadangkan agar kerajaan perlu duduk bersama pihak konsesi melakukan perbincangan dalam membuat rundingan terbaik yang tidak memberi kesan kepada kerajaan mahupun rakyat di negara ini. 

“Kalau kadar tol sama sekalipun, pengguna tetap perlu membayar. Lebih baik kita gunakan berbilion ringgit ini untuk memperbaiki pengangkutan awam dan bina laluan alternatif bagi memberikan pengguna jalan raya pilihan yang lebih baik dan lebih murah.

“Syarikat konsesi tol juga harus menyedari bahawa sekarang adalah masa yang sukar, memberi tekanan kepada mereka yang sedang bergelut atau kerajaan melalui pampasan juga adalah tidak tepat. Mereka sudah pun memperoleh keuntungan selama bertahun-tahun, “katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.