Sultan Perak Titah Masjid, Surau Solat Hajat Jumaat ini

33

IPOH: Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menitahkan semua masjid dan surau di Perak mendirikan solat hajat disertai bacaan doa qunut nazilah selepas mendirikan Solat Jumaat pada minggu ini.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusop Husin, berkata titah perkenan itu dizahirkan bagi memohon ke hadrat Allah SWT supaya rakyat diberikan perlindungan dan keselamatan daripada ancaman COVID-19 yang kes jangkitannya menunjukkan angka besar.

“Sultan Nazrin menzahirkan titah supaya rakyat memohon sebaik-baik dan sebesar-besar pertolongan daripada Allah SWT.

“Baginda menitahkan ia (solat hajat dan bacaan qunut nazilah) diadakan selepas solat Jumaat pada 25 Ramadan atau 7 Mei ini.

“Baginda prihatin dan menzahirkan kebimbangan berikutan bilangan kes pesakit COVID-19 semakin meningkat dengan angka besar,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mod Yusop berkata, Sultan Nazrin turut menasihat rakyat yang bersiap menyambut Aidilfitri supaya diamalkan dengan norma baharu khususnya menjauhkan diri dari berkunjung ke tempat perhimpunan ramai.

“Rakyat diminta mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya.

Mohd Yusop berkata, Sultan Nazrin turut menzahirkan penghargaan kepada petugas barisan hadapan terutama doktor, jururawat dan kakitangan sokongan kesihatan serta perubatan menghadapi tekanan di samping menghadapi risiko besar COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.