Penganjur Bazar Aidilfitri Kubang Menerong Dikompaun RM20,000

31

2 MEI: Kegagalan mematuhi  prosedur operasi standard mengakibatkan penganjur bazar Aidilfitri Kubang Menerong di Tasek Gelugor dikenakan kompaun RM20,000.

Walaupun telah diberikan beberapa teguran dan nasihat oleh pihak berkuasa, namun pihak penganjur masih gagal mengawal kemasukan pengunjung hingga menyebabkan kesesakan dan tiada penjarakan fizikal.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor, berkata bazar itu hanya boleh dikunjungi sekitar 400 orang dalam satu-satu masa tetapi pemeriksaan mendapati ia melebihi angka ditetapkan.

“Walaupun terdapat tiga jalan keluar dan masuk tetapi masih juga berlaku pertembungan antara pengunjung sehingga berlaku kesukaran mengawal penjarakan fizikal.

“Oleh itu, Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) mengeluarkan notis amaran supaya penganjur mengambil langkah sewajarnya, manakala polis pula mengeluarkan kompaun ke atas penganjur,” katanya dalam satu kenyataan, malam tadi.

Dalam pada itu, Noorzainy berkata, pihaknya berpuas hati terhadap usaha penganjur Karnival Mahabbah di Bertam, Kepala Batas, Tasek Gelugor kerana menambah baik pelaksanaan SOP selepas diberi amaran minggu lalu.

Katanya, pihak penganjur berjaya memastikan semua teguran pihak Kementerian Kesihatan (KKM) dan MBSP sebelumnya dipatuhi, seperti menyediakan laluan keluar dan masuk sepatutnya.

Biarpun pengunjung agak ramai di bazar itu, katanya, penjarakan fizikal dipatuhi dan penganjur mengawal kemasukan 450 orang pada satu-satu masa dengan menyediakan tag khas.

“Pihak polis akan terus melakukan pemantauan di bazar Aidilfitri dan bazar Ramadan di daerah ini bagi memastikan penganjur serta pengunjung sentiasa mematuhi SOP,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.