JHEAINS kesan seluar dalam tertera ayat suci al-Quran

65

1 MEI : Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Sabah (JHEAINS) berjaya mengesan seluar dalam lelaki atau ‘boxer’ yang tertera ayat suci Al- Quran dijual di beberapa pasar raya di Sandakan, Sabah selepas ia tular di media sosial, sejak semalam. 

Pegawai Tadbir Agama JHEAINS Sandakan, Romzi Abdul Rahman berkata, hasil siasatan teliti pihaknya mendapati terdapat sepotong ayat dari Surah al-Hijr tertera pada pakaian itu. 

Menurut beliau, semakan mendapati ayat tertera pada seluar dalam itu adalah ayat 98 surah berkenaan yang membawa maksud ‘Oleh itu, bertasbihlah engkau dengan memuji Tuhanmu, serta jadilah dari orang-orang yang bersujud’.

“Sebaik tiba di pasar raya berkenaan, pemeriksaan mendapati memang terdapat seluar dalam itu dijual namun telah disimpan.

“Rampasan telah dibuat kami lakukan dan kita juga dimaklumkan ada antara pakaian dalam sama turut memaparkan gambar berkaitan agama lain,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Dalam pada itu, Romzi menegaskan penjual tidak terlibat dalam menghasilkan boxer itu dan pihak pengeluar syarikat pakaian dalam itu sudah mengeluarkan arahan penarikan seluar dalam terbabit.

“Seterusnya kami membuat pemantauan ke pasar raya lain dan menemui beberapa buah lagi pasar raya turut menjual seluar dalam itu dan mereka telah menyimpannya.

“Bagaimanapun, tindakan lanjut akan diambil bagi menangani perkara tersebut,” katanya.

Terdahulu, gambar seluar dalam lelaki yang tertera ayat suci al-Quran menjadi tular di laman Facebook sejak semalam yang mendapat kecaman netizen agar tindakan tegas dapat diambil kerana seolah-olah telah mencabar rakyat di negara ini yang majoritinya menganut agama Islam. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.