Hamid perlu buktikan dakwaan, jangan lontar persepsi negatif

412

1 MEI : Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador perlu membuktikan dakwaan terdapat penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan yang membabitkan rasuah di kalangan ahli politik tertentu yang disebut secara terbuka di hadapan pengamal media.

Justeru itu, Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP), Mohd Nor Hamzah mempersoalkan jika Hamid tidak merujuk Akta Polis Sekyen 4 (1) di mana KPN bertanggungjawab kepada Menteri Dalam Negeri. 

Menurut beliau, sikap Hamid hanya membawa cerminan buruk dengan semata-mata dakwaan dan tidak wajar seorang pegawai atasan tertinggi polis mengeluarkan kenyataan yang boleh menggugat ketenteraman awam. 

“Jika benar sebagaimana dakwaan yang dilontarkan tersebut, maka mengapa tidak diambil tindakan susulan semasa beliau masih menjawat KPN dengan membuat laporan agar penyiasatan dilakukan dan dibawa ke muka pengadilan untuk diadili bagi dihukum menerusi lunas perundangan yang ada dalam negara ini. 

“Tidak wajar individu seperti beliau iaitu orang yang tahu prosedur undang-undang dan menjaga keadilan negara, tidak menggunakan saluran yang ada. 

“Namun hanya dengan beremosi dalam ucapan sehingga mengundang sangkaan berunsurkan fitnah dan dakyah terhadap politik semasa dan menimbulkan persepsi jahat kepada kerajaan PN sekarang ini adalah kerana sikap beliau yang mengenepikan nilai undang-undang, “katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Dalam pada itu, sebagai sebuah negara yang ada undang-undang dan sistem, Mohd Nor memberitahu terdapat saluran dan peruntukan bagi setiap sesuatu dakwaan jika dikeluarkan. 

Menurut beliau, ini bukan negara “cowboy” dan jangan pula bersikap dengan mainan persepsi iaitu menjatuhkan hukuman sebelum diadili dan diputuskan hukuman oleh pihak mahkamah.

“Jangan pula disebabkan lantikan beliau sebelum ini oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH), beliau hilang pertimbangan dalam bersikap adil dengan terikut rentak politik PH.

“Sehingga menggunakan kedudukan beliau sekarang ini untuk meracuni pemikiran rakyat dengan mainan persepsi semata-mata sebagaimana yang diamalkan oleh politik PH,”katanya.

Sementara itu, beliau berkata DUPP sangat bertegas dalam soalmembabitkan integriti kerana tanpa integriti ia akan mengakibatkan negara menuju kemusnahan. 

“Namun dalam soal pendakwaan, hendaklah setiap pendakwaan mengikuti saluran menurut lunas perundangan agar siasatan dapat dijalankan dan seterusnya diadili di mahkamah untuk dijatuhi keputusan dan hukuman. 

“Bukannya dengan bermain persepsi dan menjadikan negara ini seperti negara “cowboy”, katanya. 

DUPP turut merakamkan ucapan sekalung tahniah buat Polis Diraja Malaysia (PDRM), atas pelantikan Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani selaku Ketua Polis Negara (KPN) yang baharu berkuat kuasa 4 Mei 2021.  – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.