Polis Sangkal Dakwaan Tidak Ambil Tindakan Suami Isteri Bertengkar

22

30 APRIL: Dakwaan warga maya menyatakan Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak mengambil tindakan berhubung kejadian sepasang suami isteri yang dirakam bertengkar di hadapan sebuah kedai di Sri Petaling, pada kira-kira 4 petang semalam adalah tidak benar sama sekali. 

Ketua Polis Daerah Brickfields, Anuar Omar berkata sebaliknya pasangan berkenaan enggan membuat laporan polis walaupun telah ke Balai Polis Sri Petaling dan dinasihati ketua balai untuk berbuat demikian.

Beliau berkata hasil siasatan polis melalui temu bual pasangan berusia 20-an itu mendapati berlaku salah faham antara mereka berkenaan penjagaan anak.

“Polis telah memberikan nasihat untuk berbuat demikian (buat laporan), tetapi mereka enggan dan telah berdamai serta beredar dari balai,” katanya menerusi kenyataan, malam tadi.

Anuar berkata, tidak lama selepas itu kejadian pertengkaran pasangan berkenaan tular di media sosial Twitter yang berdurasi seminit 10 saat yang dimuat naik oleh [email protected]

Lebih mengecewakan, beliau berkata, warganet bertindak melontarkan komen negatif dengan mendakwa polis tidak menjawab telefon dan tidak bekerja.

“Phak polis telah mengambil tindakan sewajarnya dan dakwaan tular itu adalah tidak benar sama sekali.

“Orang awam dinasihatkan agar berhati-hati dalam memberi komen yang boleh menjatuhkan imej polis dan persepsi orang awam terhadap polis,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.