22 bazar Ramadan ditutup berisiko tinggi jangkitan COVID-19

40

30 APRIL: Sebanyak 904 kes positif COVID-19 dilaporkan bagi tempoh tiga hari pertama Ramadan, membabitkan individu berkunjung ke bazar jualan itu atau dijangkiti mereka yang pernah mengunjunginya.

Laporan itu menyebabkan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), hari ini mengarahkan 22 bazar Ramadan di tujuh negeri di Semenanjung yang disahkan sebagai kawasan berisiko tinggi penularan jangkitan pandemik terbabit, ditutup mulai esok.

Menurut kenyataan KPKT, penutupan itu adalah bagi tujuan sanitasi dan memperkemaskan semula prosedur operasi standard (SOP) di bazar berkenaan.

“Daripada jumlah 1,073 bazar Ramadan yang kini beroperasi di seluruh negara, hanya 22 diarahkan menutup perniagaan berkuatkuasa 1 Mei 2021 kerana disahkan sebagai kawasan berisiko tinggi penyebaran jangkitan COVID-19.

“Keadaan ini adalah berdasarkan data terkumpul daripada laporan sistem Hotspot Identification by Dynamic Engagement (HIDE) yang dibangunkan bersama Bank Negara Malaysia (BNM) dan Kementerian Kesihatan (KKM),” menurut kenyataan itu.

Sistem HIDE, katanya, bertujuan memberi amaran awal dalam mencegah ledakan jangkitan COVID-19 dengan menggunakan data daripada aplikasi MySejahtera.

Jelasnya, data daripada laporan HIDE juga menunjukkan bahawa angka kontak rapat yang tinggi wujuda dalam kalangan pengunjung dan peniaga di bazar Ramadan terbabit.

Pada masa sama, kenyataan itu berkata, semua Pihak Berkuasa Negeri (PBN) dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), disaran mengetatkan penguatkuasaan pematuhan SOP di bazar Ramadan di kawasan masing-masing bagi mengekang penularan COVID-19.

“Peniaga dan pengunjung juga dinasihatkan sentiasa mematuhi SOP ditetapkan bagi mengelakkan peningkatan kes COVID-19,” katanya.

Bazar diarah ditutup itu adalah di Johor, Kedah, Pahang, Perak, Pulau Pinang, Selangor dan Kuala Lumpur.

Penutupan di Johor, membabitkan empat bazar Ramadan iaitu bazar Ramadan Belatuk Taman Scientex (Pasir Gudang), bazar Ramadan Kampung Pasir Jalan Mata Kuching dan @Mart, bazar Ramadan Kempas (Johor Bahru) dan bazar Ramadan Lok Heng (Kota Tinggi).

Di Kedah, bazar Ramadan itu adalah bazar Ramadan Taman Selasih (Kulim), bazar Ramadan Baling 2021 dan bazar Ramadan Kupang 2021 (Baling), manakala di Pahang membabitkan bazar Ramadan Lurah Semantan dan bazar Ramadan Temerloh Jaya yang kedua-duanya di Temerloh.

Manakala di Perak, hanya satu bazar diarahkan tutup, iaitu bazar Ramadan Bazar Nenas Kampung Selabak di Teluk Intan.

Lapan bazar Ramadan di Pulau Pinang yang diarahkan ditutup itu pula adalah bazar Ramadan MPKK Jalan Tenggiri, bazar Ramadan Attakwa Taman Bertam Indah, bazar Ramadan Bazar Ramadan, bazar Ramadan Kampung Melayu, bazar Ramadan Masjid Daerah Barat Daya, bazar Ramadan Jalan Berangan Bukit Bintang 2021, bazar Ramadan Bukit Gedung dan bazar Ramadan Taman Tun Sardon.

Bagi Selangor, arahan penutupan itu membabitkan bazar Ramadan di Pusat Sementara Penjaja/Bazar Ramadan Puncak Jalil (Subang Jaya) dan bazar Ramadan Stesen LRT Cempaka (Ampang Jaya), selain di Kuala Lumpur, bazar Ramadan Taman Setiawangsa dan bazar Iftar Ramadan Jalan Raja Alang. –Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.