PKP Mukim Gali, Tras di Raub bermula esok

54

29 APRIL: Kerajaan bersetuju melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di daerah Raub dan juga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Mukim Gali dan Mukim Tras di daerah yang sama bermula esok.

Selain itu, mulai esok juga Taman Seri Desa, Kuala Krau, Temerloh, Pahang;  SMK Melugu, Sri Aman, Sarawak; Taman Seri Desa, Kuala Krau, Temerloh, Pahang dan SMK Melugu, Sri Aman, Sarawak akan dikenakan PKPD sehingga 13 Mei ini. 

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata PKP di Mukim Gali akan melibatkan tiga lokaliti iaitu SMK Melugu, Sri Aman, Sarawak manakala di Mukim Tras akan melibatkan Kampung Sang Lee, Kampung Baru Tras dan Kampung Sungai Cheetang.

“Setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat KKM, kerajaan bersetuju melaksanakan perintah tersebut bermula 30 April sehingga 13 Mei ini.

“Pelaksanaan PKPD ini adalah untuk mengurangkan pergerakan dan komunikasi dalam komuniti bagi memutuskan rantaian jangkitan serta memudahkan aktiviti pengesanan awal kes-kes berisiko di kawasan sekitar di samping dapat mengelakkan penularan jangkitan COVID-19 ke kawasan lain, “katanya menerusi kenyataan media laporan perkembangan COVID-19, hari ini. 

Dalam pada itu, Ismail Sabri memberitahu sembilan lokaliti PKPD di Sabah, Sarawak dan Melaka akan ditamatkan seperti yang telah dijadualkan.

Daripada jumlah itu, beliau memberitahu lima daripadanya adalah di Tawau, Sabah iaitu Taman Tawau Lama, Kampung Batu Payung manakala dua di Sarawak iaitu Sungai Passin, Matu, Mukah serta Pulapol Kuching & Kuarters 

Kakitangan di samping selebihnya adalah di Sekolah Henry Gurney, Telok Mas, Melaka. 

“Ianya ditamatkan berikutan KKM mengesahkan trend kes telah menurun dan semua kes positif telah diasingkan dan dimasukkan ke pusat kuarantin.

“Justeru itu, setelah membuat penilaian bersama KKM, Kerajaan bersetuju untuk menamatkan PKPD di kesemua lokaliti esok kecuali di PULAPOL Kuching & Kuarters serta Kampung Simpang 3A mulai hari ini seperti yang dijadualkan,” katanya. 

Sementara itu, Ismail Sabri juga mengesahkan dua lokaliti PKPD di Kelantan iaitu SMU (A) Tarbiah Diniah Tahfiz Bunut Sarang Burung, Tumpat dan Kolej Tahfiz Sains Nurul Aman, Kok Lanas, Kota Bharu akan dilanjutkan selama 14 hari lagi. 

Tambah beliau, bagi SMU Tarbiah Diniah Tahfiz, sebanyak 170 disahkan positif COVID-19 manakala bagi Kolej Tahfiz Sains Nurul Aman, 250 kes positif wabak itu telah direkodkan. 

“KKM melaporkan masih berlaku penularan jangkitan berterusan dalam kalangan penduduk di kawasan dua lokaliti PKPD itu serta terdapat baki sampel saringan yang sedang menunggu keputusan.

“Justeru itu, SMU (A) Tarbiah Diniah Tahfiz Bunut Sarang Burung, Tumpat akan dilanjutkan PKPD bermula esok dan Kolej Tahfiz Sains Nurul Aman, Kok Lanas bermula 1 Mei,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.