Kapal tangki berlanggar, 400 tan minyak tumpah ke laut

37

29 APRIL : Kira-kira 400 tan minyak tumpah ke Laut Kuning selepas kapal tangki bertembung dengan kapal lain di luar pelabuhan Qingdao, Beijing.

Menurut Pentadbiran Keselamatan Maritim Shandong, kemalangan terbabit telah menyebabkan tumpahan minyak di luar pelabuhan penerima minyak mentah terbesar China itu.

Katanya, sebanyak 12 kapal dikerah untuk kerja-kerja pembersihan pencemaran tumpahan minyak yang berlaku di sekitar 40 batu nautika (75 kilometer) di luar pantai dari pelabuhan di timur laut China ini.

Kebocoran minyak kini terkawal sepenuhnya dan jika kawalan teknologi dilakukan, ia pasti hanya memberi kesan minimum kepada alam sekitar, kata agensi itu lagi.

Pihak pengurusan kapal, Goodwood Ship Management pula dalam satu kenyataan berkata, kapal pengangkut pukal Panama, Sea Justice, melanggar kapal tangki minyak Liberia, A Symphony, dekat Qingdao kira-kira jam 9 pagi Selasa lalu.

Kemalangan iti menurut syarikat tersebut menyebabkan kapal tangki terbabit kehilangan sejumlah minyak manakala semua anak kapal sudah diperiksa dan disahkan tidak mengalami kecederaan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.