Pengganas Bunuh 3 Wartawan di Burkina Faso

13

28 APRIL: Serangan pengganas terhadap pasukan membanteras pemburu haram di Burkina Faso kelmarin menyebabkan tiga wartawan termasuk dua dari Sepanyol dan seorang dari Ireland terbunuh.

Pegawai kanan keselamatan berkata kehilangan tiga nyawa itu amat malang, tanpa mengesahkan siapa bertanggungjawab dalam serangan menyasarkan anggota tentera, renjer hutan dan wartawan asing itu di wilayah Fada N’Gourma-Pama.

Sekurang-kurangnya tiga lagi cedera dan seorang warga Burkinabe hilang selepas pengganas menaiki dua trak pikap dan beberapa motosikal melancarkan serangan.

Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez, mengesahkan kematian dua warganya.

“Berita buruk ini disahkan, kami bersimpati dengan keluarga dan rakan David Beriain serta Roberto Fraile (de Baracaldo), yang terbunuh di Burkina Faso,” katanya menerusi ciapan Twitter.

Beliau memuji keberanian mereka dan wartawan lain yang berani membuat liputan di zon dilanda konflik.

Menteri Luar Sepanyol, Arancha Gonzalez Laya, pada satu sidang media, berkata dua mangsa terbabit sedang membuat filem dokumentari ketika diserang.

“Mereka sedang merakamkan tindakan pihak berkuasa Burkina Faso mengawal taman negara dan sumber asli daripada pemburu haram dan melindungi penduduk di dalam taman negara,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.