Dakwaan Laporan Data COVID-19 Direka Tidak Benar-Adham

55

28 APRIL : Semua laporan analisis harian kes COVID-19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kepada umum adalah sahih dan tepat.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata data-data yang diberi bukanlah satu perkara yang dibuat-buat sebaliknya, ia memang hasil pengesanan kes di lapangan.

“Semakan terhadap semua data akan dilaksanakan oleh pegawai bertanggungjawab di KKM. Data yang telah disahkan ini akan didaftarkan sebagai data harian COVID-19 Malaysia.

“Data ini diguna pakai untuk penyediaan kenyataan akhbar Ketua Pengarah Kesihatan dan analisa situasi Covid-19 di Malaysia termasuk trend kes, kadar kebolehjangkitan, kapasiti hospital dan makmal serta keberkesanan tindakan pencegahan dan kawalan.

“Kesemua maklumat yang telah disemak ini kemudiannya dihantar kepada Ketua Pengarah Kesihatan untuk pengesahan terakhir sebelum dibentangkan,” katanya pada sidang media mingguan Jawatankuasa Khas Bekalan Vaksin di Putrajaya, hari ini.

Turut hadir sama, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi merangkap Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin. 

Adham berkata demikian selepas ditanya mengenai dakwaan sesetengah pihak kononnya data-data harian yang dikeluarkan oleh KKM sengaja direka-reka.

Dalam pada itu, Adham memberitahu data-data COVID-19 di Malaysia dikendalikan mengikut prosedur-prosedur tertentu bagi memastikan data yang dilaporkan adalah tepat dan sahih.

Beliau berkata, semua keputusan ujian yang dijalankan sama ada di klinik kesihatan kerajaan, hospital, mahupun fasiliti perkhidmatan kesihatan swasta wajib dimuat naik dalam Sistem Informasi Makmal Kesihatan Awam (SIMKA).

“Sistem tersebut sentiasa dipantau oleh KKM melalui Pejabat Kesihatan Daerah (PKD), Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) dan Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan (MKAK) bagi memastikan tindakan sewajarnya diambil.

“PKD bertanggungjawab untuk membuat siasatan serta urusan kemasukan sama ada ke hospital, pusat kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) atau dirawat di rumah berdasarkan penilaian risiko yang dijalankan.

“Selain daripada itu, PKD juga menjalankan saringan ke atas kontak rapat dan mengeluarkan arahan kuarantin,” katanya. 

Sementara itu, beliau memaklumkan, semua data yang telah lengkap dari PKD dihantar ke Pusat Kesediaan dan Tindak Balas Krisis (CPRC) negeri sebelum disalurkan ke CPRC Kebangsaan setelah verifikasi dijalankan.

“Data-data dari semua negeri diterima selewat-lewatnya pada pukul 12 tengahari oleh pasukan pengurusan data di CPRC Kebangsaan dan seterusnya data itu dianalisa dan diverifikasi sebelum ia didaftarkan,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.