nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

RISDA, FELCRA agih dividen RM189.08 juta

27 APRIL: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini mengumumkan pembayaran dividen kepada pekebun kecil Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) dan peserta FELCRA Berhad (FELCRA) berjumlah keseluruhan RM189.08 juta.

Muhyiddin berkata beliau berharap pemberian dividen berkenaan sedikit sebanyak mengurangkan beban ekonomi pekebun kecil RISDA dan peserta FELCRA dalam mengharungi pandemik COVID-19 dan persiapan hari raya Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi.

Justeru, Muhyiddin berkata Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) bersetuju menyelaraskan pengagihan dividen sebagai sebahagian usaha kerajaan membantu komuniti pekebun kecil RISDA dan FELCRA.

Beliau berkata melalui dividen RISDA seramai 16,080 orang pekebun kecil yang mengusahakan tanaman getah dan sawit di bawah Rancangan Tanam Baru Berkelompok (RTBB) dan seramai 15,165 orang pekebun kecil yang mengusahakan Tanam Semula Komersial (TSK) bakal menerima dividen tahun 2020 dengan jumlah RM82.03 juta melibatkan keluasan 39,430 hektar.

“Pada hari ini juga, saya difahamkan RISDA turut mengagihkan keuntungan zakat korporat kepada lebih 4,000 orang asnaf pekebun kecil dan institusi agama terpilih di seluruh Malaysia dengan nilai zakat berjumlah RM2.48 juta.

“Alhamdulillah, 58,826 orang peserta FELCRAdi seluruh negara akan menerima agihan akhir lebihan keuntungan tahun 2020 sejumlah RM107.053 juta secara berperingkat, bermula hari ini.

“Agihan akhir lebihan keuntungan FELCRA 2020 berkenaan adalah hasil daripada keuntungan bersih daripada 890 projek ladang-ladang milik peserta yang dimajukan oleh FELCRA, manakala, bakinya, iaitu 327 projek adalah terdiri daripada projek yang belum berhasil dan dalam fasa tanaman semula,” dalam ucapannya sempena Majlis Penyampaian Dividen Risda dan FELCRA tahun 2021 di Auditorium Suktan Ahmad Shah, Ibu Pejabat RISDA hari ini.

Untuk rekod  FELCRA adalah sebuah syarikat milik penuh kerajaan yang bertanggungjawab untuk menguruskan kira-kira 1,217 projek di seluruh negara yang merangkumi 220,086 hektar bagi 112,337 peserta dengan penanaman komoditi sawit, padi dan getah.

Mengulas lanjut, Perdana Menteri berkata kerajaan juga menyediakan bantuan musim tengkujuh (BMT 2021) kepada seramai 232, 319 orang pekebun kecil yang melibatkan peruntukan berjumlah RM69.9 juta iaitu pembayaran RM600 seorang pada kadar RM300 untuk bulan Disember 2021 dan bulan Januari tahun 2022.

Terdahulu, Muhyiddin menegaskan pembentangan Bajet 2020 mahupun tahun 2021, adalah bukti bahawa kerajaan tidak pernah mengabaikan nasib pekebun kecil RISDA dan  peserta FELCRA.

Beliau berkata ini kerana semua adalah nadi komoditi getah dan sawit yang telah memainkan peranan paling utama dalam membangun, memajukan ladang serta memastikan pengeluaran hasil yang terbaik untuk keperluan industri.

“Menerusi KPLB, setiap tahun Kerajaan bukan sahaja menyalurkan bajet pembangunan yang besar untuk pembangunan masyarakat luar bandar malah kerajaan yang prihatin ini juga memandang serius kebajikan pekebun kecil yang ditimpa bencana.

“Pada tahun lalu, kerajaan telah pun melancarkan BMT untuk pekebun kecil dan penoreh getah melibatkan peruntukan RM129.8 juta dan Bantuan Khas COVID-19 dengan peruntukkan berjumlah RM64 juta,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.